Dok nacija čeka utjehu, Tramp iz bunkera raspiruje tenzije

Predsjednik SAD izbjegava da se pozabavi pravim uzrocima nezadovoljstva afroameričke zajednice, a za nasilje koje je zahvatilo Ameriku okrivljuje ekstremiste i demokrate

4578 pregleda 0 komentar(a)
Demonstracije u blizini Bijele kuće u Vašingtonu, Foto: AP Photo
Demonstracije u blizini Bijele kuće u Vašingtonu, Foto: AP Photo

U trenutku kada je Bijela kuća pod opsadom, a država istovremeno na udaru nasilnih protesta, smrtonosne bolesti i ekonomske krize republikanski predsjednik SAD izgleda da koristi situaciju kako bio okrivio ekstremiste i agitatore i učinio da, uoči izbora u novembru, demokrate u poređenju sa njim djeluju slabo.

Nakon što je u petak prebačen u bunker dok su ispred Bijele kuće organizovani protesti, Donald Tramp je i nedjelju veče proveo u skloništu zaštićen od nasilja koje je zahvatilo SAD.

Tramp se povodom rastuće krize u zemlji nije zvanično obratio javnosti ali je objavio niz tvitova, opisujući demonstrante kao „bandite“ i pozivajući gradonačelnike i guvernere da „budu žestoki“.

„Morate da dominirate, ukoliko ne dominirate gubite vrijeme. Pregaziće vas, izgledaćete kao gomila kretena. Morate dominirati“, poručio je, kako prenosi CBS, Tramp juče guvernerima američkih država.

Bijela kuća je ranije juče pozvala na uspostavljanje „reda i mira“ i okrivila agitatore za šestu uzastopnu noć nasilnih demonstracija koje je izazvao bijes zbog rasnih nejednakosti i policijske brutalnosti. Policija i vatrogasci se već noćima bore kako bi suzbili haos i ugasili požare koji bukte blizu Bijele kuće, a stotine radnji su opljačkane širom zemlje. Nacionalna garda je saopštila da su njeni pripadnici raspoređeni u 23 države.

Jedna osoba je ubijena u Luisvilu u Kentakiju gdje su policija i pripadnici Nacionalne garde uzvratili vatru dok su pokušavali da rastjeraju demonstrante. Neredi, koji su izbili dok SAD pokušavaju da izađu iz karantina uvedenog zbog epidemije koronavirusa, počeli su sa mirnim protestima zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu prošlog ponedjeljka. Na videosnimku vidi se kako jedan bijeli policajac koljenom pritiska vrat 46-godišnjeg Flojda skoro devet minuta prije nego što je izdahnuo. Policajac Derek Šovin otpušten je i optužen za ubistvo iz nehata, podsjeća Rojters.

U desetinama gradova širom SAD na snazi je policijski čas i to na nivou koji nije zabilježen od nereda koji su uslijedili 1968. nakon ubistva Martina Lutera Kinga.

Dok je predsjednik na udaru kritika zbog izostanka reakcije na krizu, portparolka Bijele kuće Kejli Mekeneni pokušala je u izjavi za Foks da događaje od posljednjih nedjelju dana opiše kao isključivo priču o radikalnim aktivistima izbjegavajući da govori o pravim uzrocima nereda.

„Potrebno je uspostaviti red i mir u ovoj zemlji“, kazala je Mekeneni. Ona je kazala da Antifa, antifašistička grupa, „sigurno stoji“ iza nasilja.

Činjenica da su se predsjednik i njegova administracija odlučili da okrive Antifu ukazuje na to da nemaju namjeru da se pozabave pravim uzrocima očaja u afroameričkoj zajednici, navodi „Gardijan“.

Čak ni najveći Trampovi kritičari ne mogu da ga okrive za virus koji je potekao sa pijace u Vuhanu, niti za ekonomski kolaps, ni za četiri vijeka ropstva, segregacije, policijske brutalnosti i rasne nepravde. Međutim, oni smatraju da je on ionako lošu situaciju dodatno pogoršao. Prema pisanju „Gardijana“ cijeli Trampov mandat je vodio do ovog trenutka, sa toksičnom mješavinom slabog moralnog liderstva, rasnim podjelama, vulgarnom retorikom i podrivanjem normi, institucija i povjerenja u tradicionalne izvore informacija. Sve to zajedno, navodi britanski list, stvorilo je zapaljivu atmosferu koja je morala eksplodirati.

Dok nacija uzaludno čeka govor koji će zacijeliti rane, pružiti utjehu i osjećaj zajedničke svrhe i priznati generacijske traume Afroamerikanaca, predsjednik SAD na društvenim mrežama proziva i okrivljuje „liberalne demokrate“ na čelu gradova i država zbog toga što nijesu spriječili nasilje i pljačke.

„Budite žestoki demokratski gradonačelnici i guverneri. Ovi ljudi su anarhisti. Odmah pozovite Nacionalnu gardu. Svijet vas posmatra i smije vam se. Da li je to ono što Amerika želi? Nije“, objavio je Tramp na Tviteru.

„On ne pomaže... on ne vodi, on produbljuje krizu“, kazala je gradonačelnica Atlante Kiša Lens za CNN. „Ukoliko neće da govori o jedinstvu, poštovanju i pomirenju i reformi naših zajednica, onda smatram da ne treba ništa da priča. Samo će pogoršati stvari“.

Nasilje je, prema pisanju „Gardijana“ zapravo i omogućilo Trampu da izbjegne temu koja je izazvala proteste - činjenicu da pojedini policajci i djelovi društva smatraju da su životi crnaca jeftini. Činjenica je i da su pripadnici manjina teže pogođeni u pandemiji, da imaju lošije zdravstveno osiguranje i veća je vjerovatnoća da su tokom karantina ostali bez posla, navodi agencija Rojters.

Pojedini savjetnici su, kako prenosi CNN, pozvali predsjednika da se zvanično obrati naciji i pozove na smirenost dok drugi smatraju da on treba da još žešće da osudi pljačke i nerede ili će u novembru izgubiti glasove.

Trampovi napadi na Antifu ukazuju na to da je odlučio da slijedi svoje instinkte i da je izabrao drugu opciju.

Međutim sada, dok zdravstvena, ekonomska i socijalna kriza hrane jedna drugu, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Tramp zaostaje za demokratskim rivalom Džoom Bajdenom, koji se juče sastao sa predstavnicima afroameričkih zajednica i obećao im da će ukoliko bude izabran za predsjednika u prvih 100 dana mandata formirati odbor za nadzor rada policije. Događaji se smjenjuju munjevitom brzinom i Trampov predsjednički mandat sada je žestoko obilježen prizorima gradova u plamenu, pandemijom koju nije htio da shvati ozbiljno dok nije bilo prekasno i dok nije odnijela živote preko 100 000 Amerikanaca, i nezaposlenosti koja se približava nivou iz vremena Velike depresije.

Kineski zvaničnici i mediji likuju zbog haosa u SAD

Kineski zvaničnici i državni mediji opsežno izvještavaju o protestima koji su zahvatili SAD poredeći nemire za prodemokratskim pokretom u Hong Kongu i optužujući Vašington za licimjerje.

Kineska državna CCTV objavila je djelove intervjuu aa Filonisom Flojdom, bratom ubijenog Džordža Flojda, koji je za MSNBC i kazao da mu predsjednik Donald Tramp nije dao priliku da govori tokom telefonskog razgovora i u kojem je plakao kada je pomenuto ime njegovog brata.

Mada su neredi u SAD udarna vijest u većini međunarodnih medija, interesovanje Kine dolazi u trenutku izuzetno zategnutih odnosa između dvije zemlje.

Za pojedine analitičare, izvještavanje kineskih medija o demonstracijama podsjeća na izvještavanje o situaciji sa koronavirusom u SAD.

„Prvo što žele da pokažu jeste da Komunistička partija radi bolji posao u smislu borbe protiv koronavirusa i upravljanja društvom“, kazao je za Rojters Alfred Vu, profesor na Univerzitetu u Singapuru. „To je glavna poruka: SAD ne rade dobro posao“.

Pojedini kineski mediji prave poređenja između protesta u SAD i onih u Hong Kongu, što je uzrok najnovijeg spora između dvije zemlje. Tramp je počeo proces ukidanja specijalnost statusa Hong Konga nakon što je Peking odlučio da u tom gradu uvede nove zakone o nacionalnoj bezbjednosti.

Državni list „China Daily“ objavio je političku karikaturu oboljelog od koronavirusa koji govori „ne mogu da dišem“, što su bile posljednje riječi Džordža Flojda - dok osoba koja liči na Trampa odlazi pošto je presjekla vezu sa kanisterom za kiseonik na kojem piše „SZO“.

Portparolka ministarstva inostranih poslova Kine Hua Čunjing u subotu je na Tviteru napisla “ne mogu da dišem“ kao odgovor na tvit portparolke američkog Stejt departmenta Morgan Ortagus koja je kritikovala postupke Kine u Hong Kongu.

Korporativna Amerika protiv rasizma

Velike američke kompanije pozvale su juče Amerikance da udruže snage i suprotstave se rasizmu.

Kompanije „Nike“ objavila je jednominutni spot pod naslovom „For Once, Don’t Do It“. „Ne pretvarajate se da ne postoji problem u Americi. Ne okrećite leđa rasizmu“, kaže se u spotu.

U dokumentu upućenom zaposlenima, izvršni direktor kompanije „Apple“ Tim Kuk priznao je da rasna nepravda i dalje postoji u Americi. „Vidimo je u krivičnom sistemu, u nesrazmjernim brojkama kada je u pitanju bolest među manjinskim zajednicama, u nejednakostima u pružanju usluga i obrazovanju koje dobijaju naša djeca. Ne možemo imati društvo koje ćemo slaviti ukoliko ne garantujemo slobodu od straha svakoj osobi koja ovoj državi pruža ljubav, rad i život“, naveo je Kuk.

Predsjednik i izvršni direktor Volmarta Dag Mekmilon pozvao je Amerikance da „zajedno ustanu protiv rasizma i diskiriminacije“. „To nije samo u srcu vrijednosti naše kompanije, to je osnovni princip ljudskih prava, dostojanstva i pravde“, napisao je on u dokumentu upućenom zaposlenima.

Izvršni direktor Instagrama Adam Moseri je kazao: „Čujemo vas, vidimo vas i uz vas smo. Ustajemo protiv rasizma. Stajemo uz našu crnačku zajednicu. Stajemo uz sve one koji žele pravdu“.

Čak je i predsjedavajući i izvršni direktor kompanije Goldman Sachs, Dejvid Solomon, ohrabrio svoje zaposlene da ne ćute već da ustanu protiv rasizma.

Bonus video: