Protesti u SAD uprkos policijskom času, helikopter "oduvao" demonstrante u Vašingtonu

U nekim gradovima protesti su bili mirni, ali nisu izostali incidenti ni prije ni poslije uvođenja policijskog časa

7490 pregleda 0 komentar(a)
Protest u Mineapolisu, Foto: AP Photo
Protest u Mineapolisu, Foto: AP Photo

Protesti u SAD održani su i sedmog dana poslije ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda. Najmanje 40 gradova uvelo je policijski čas ali su u mnogima demonstranti izašli na ulice uprkos tome. U 23 države aktivirani su pripadnici Nacionalne garde. Predsjednik Donald Tramp je prethodno objavio mobilizaciju vojske da zaustavi nasilje.

U nekim gradovima protesti su bili mirni, ali nisu izostali incidenti ni prije ni poslije uvođenja policijskog časa. Terensko vozilo je uletjelo među policajce u Bafalu, u državi Njujork. Tom prilikom su povrijeđena dvojica policajaca. Obojica su u stabilnom stanju. Vozač i putnici iz terenca su privedeni.

Dok su demonstranti kršili policijski čas na Tajms Skveru u Njujorku policijski komandir je naredio privođenja.

"Ne dajte im da pobjegnu", uzviknuo je, a to se odnosili na grupu od oko 300 do 400 demnstranata koji su počeli da bježe, prenosi RTS.

To je prvi put da je u Njujorku uveden policijski čas u posljednjih sedamdeset godina. Prethodno su demonstracije održane u Astoriji, Kvisu, Bruklinu i Menhetnu.

Petnaest minuta nakon što je počeo policijski čas mirni demonstranti su se okupili u Mineapolisu na mestu gdje je Džordž Flojd ubijen.

Oni su naveli da se neće povući pred policijom. Zabarikadirali su ulice u okolini kako bi spriječili policiju da stigne do njih.

Policija je dozvolila mirne proteste u Dalasu i nakon što je počeo policijski čas.

Dok su demonstranti išli ka Vašingtonskoj kineskoj četvrti, američki vojni helikopter "lakota" ih je nadletio veoma nisko, podižući prašinu a lomila su se i stabla drveća.

Poslije tog manevra okupljeni su se razbježali u okolne blokove.

U Los Anđelesu ljudi su marširali u Holivudu. U početku je sve djelovalo mirno, ali kada je počeo policijski čas demonstranti su se razdvojili u grupe koje su krenule na prodavnice i restorane razbijajući prozore.

U Ouklendu mirni demonstranti su uhapšeni jer su bili na ulici poslije početka policijskog časa.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp objavio mobilizaciju pripadnika oružanih snaga kako bi zaustavio nerede i bezvlašće. Prethodno, policija, Tajna služba i vojska raščistili su okolinu Bijele kuće od demonstranata.

U blizini Bijele kuće demonstranti su palili vatru.

Bonus video: