NASILJE, PLJAČKE...

Policijski čas u Njujorku do nedjelje, sukobi širom SAD, traži se intervencija vojske

Nemiri podstaknuti ubistvom Afroamerikanca, Džordža Flojda u rukama policije, nastavljaju se, od Njujorka do Los Anđelesa...

12229 pregleda 2 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Policijski čas uveden u ponedjeljak u Njujorku poslije nasilnih demonstracija i pljački, ostaće na snazi do nedjelje, 7. juna, rekao je danas gradonačelnik Bil de Blazio.

Policijski čas koji je prvobitno uveden od 23.00 sata, od danas počinje u 20.00 i traje do 05.00 sati, rekao je De Blazio na konferenciji za novinare.

Uprkos toj mjeri, u američkom ekonomskom centru sinoć je ponovo bilo pljačke, posebno u kvartu Midtaun u centru Menhetna.

Nemiri podstaknuti ubistvom Afroamerikanca, Džordža Flojda u rukama policije, nastavljaju se širom SAD, od Njujorka do Los Anđelesa, uz sukobe policije i demonstranata, paljenje automobila i povrijeđene na obje strane.

Policijski čas je uveden u više od 10 gradova, a pojedine vlasti zahtijevaju intervenciju vojske koja je već raspoređena u Mineapolisu i još nekoliko gradova.

Flojd je umro 25. maja u Mineapolisu, poslije intervencije bijelog policajca Dereka Čovina.

Prema optužnici, Čovin je prilikom hapšenja gotovo devet minuta koljenom pristiskao Flojdov vrat, uključujući dva minuta i 53 sekunde pošto je izgubio svijest.