Gutereš: Vakcina protiv koronavirusa biće svjetsko javno dobro, dostupno svima

Gutereš je upozorio da su zbog pandemije koronavirusa prekinute mnoge kampanje vakcinisanja i kazao je da 20 miliona djece nije u potpunosti vakcinisano, a svako peto nije uopšte

1130 pregleda 1 komentar(a)
Antonio Gutereš, Foto: BETA
Antonio Gutereš, Foto: BETA

Glavni sekretar Ujedinjenih Nacija (UN) Antonio Gutereš poručio je u četvrtak na otvaranju međunarodnog samita za prikupljanje sredstava za vakcinisanje da se buduća vakcina protiv novog koronavirusa mora smatrati „svjetskim javnim dobrom” koje mora biti dostupno svima.

Globalni savez za vakcine i imunizaciju (Gavi) nada se da će na tom virtualnom sastanku, koji je okupio više od 50 zemalja i više od 35 šefova država i vlada, prikupiti 7.4 milijarde dolara za nastavak svjetskih kampanja vakcinisanja protiv rubeole, dječje paralize i tifusa, koje su velikim dijelom obustavljene zbog pandemije covida-19, piše Hina.

Cilj je prikupiti dvije milijarde dolara

Na sastanku bi trebali biti upućeni i pozivi za prikupljanje sredstava za kupovinu i proizvodnju buduće vakcine protiv covida-19, kao i za potporu za njenu distribuciju u zemljama u razvoju.

Kada je riječ o vakcini protiv covida-19, cilj Saveza je da se prikupi dvije milijarde dolara.

„Vakcina protiv covida-19 mora se smatrati svjetskim javnim dobrom, vakcinom za sve ljude”, rekao je glavni sekretar UN-a u video obraćanju na otvaranju samita, istaknuvši da su mnogobrojni svjetski čelnici uputili apele u tom smislu, prenosi AFP.

Upozorio je da su zbog pandemije koronavirusa prekinute mnoge kampanje vakcinisanja. Kazao je da 20 miliona djece nije u potpunosti vakcinisano, a svako peto nije uopšte.

„Pronađimo sigurna sredstva da se vakcinacija nastavi” uprkos pandemiji, apelovao je, i „kada vakcina protiv covida-19 bude dostupna, pobrinimo se da bude dostupna svima”.

Američki predsjednik Donald Tramp u kratkom je obraćanju istakao da je koronavirus pokazao da granice za bolest ne postoje te poručio da će svjetska zajednica problem riješiti zajedničkim snagama. „On je opak, on je strašan, ali riješićemo to zajedno”, kazao je.

Domaćin samita, britanski premijer Boris Džonson, pozvao je na „novu eru saradnje” u svijetu kada je riječ o zdravlju.

Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje je koronavirus odnio gotovo 40.000 ljudskih života, najveći je donator Gavija kojem je obećalo 1.65 milijarda funti kroz idućih pet godina.

Koronavirus je u svijetu usmrtio gotovo 386.000 ljudi otkako se pojavio pred kraj godine u Kini, a zaraženo je više od šest i po miliona ljudi.

Američki filantrop Bil Gejts, čija je fondacija veoma angažovana u potrazi za vakcinom za covid-19, poručio je da su farmaceutske kompanije svjesne da je vakcina javno dobro i da im profit nije jedini cilj.

Naglasio je da će vakcina, kada bude dostupna, biti distribuirana prema više od 80 posto stanovništva kako bi se razvio tzv. imunitet krda i pobijedila bolest.

Bonus video: