UZNEMIRUJUĆE Policija u Bafalu gurnula starijeg čovjeka na tlo, krv mu curila iz glave

"Jako me uznemirio snimak. Nakon mirnih protesta i nekoliko sastanaka mene, vođstva policije i članova zajednice, večerašnji događaj bio je obeshrabrujući", rekao je gradonačelnik Bafala, Bajron Braun

18267 pregleda 104 reakcija 10 komentar(a)
Policajci prilaze muškarcu u Bafalu, Foto: AP
Policajci prilaze muškarcu u Bafalu, Foto: AP

Dvojica policajaca iz Bafala u američkoj državi Nujork, suspendovani su bez plate u četvrtak nakon što se pojavio video u kojem na tlo guraju 75-godišnjeg muškarca, dok se protesti zbog policijskog ubistva Džordža Flojda nastavljaju desetu noć zaredom, prenosi HINA.

Video koji je snimio novinar lokalne radio stanice WBFO i objavio na svojoj veb stranici i Tviteru pokazuje kako sijedi muškarac prilazi interventnim policajcima.

Jedan policajac ga gura palicom, a drugi rukom.

Krv počinje curiti iz muškarčeve glave.

Muškarac, bijelac, nije identifikovan.

"Jako me uznemirio snimak. Nakon mirnih protesta i nekoliko sastanaka mene, vođstva policije i članova zajednice, večerašnji događaj bio je obeshrabrujući", rekao je gradonačelnik Bafala, Bajron Braun.

Incident je izazvao široku osudu na društvenim medijima, dok su se protestanti vratili na ulice nekoliko američkih gradova kako bi protestovali protiv policijske brutalnosti.

Flojd je umro u Mineapolisu 25. maja nakon što mu je bivši policajac Derek Šovin tokom hapšenja držao koljeno na vratu gotovo devet minuta.

Muškarac kog su gurnuli policajci se povrijedio, intervenisala je Hitna pomoć

Video u Bafalu pokazuje kako većina policajaca odlazi nakon što muškarac padne, iako se policajac koji ga je gurnuo palicom počinje naginjati nad njime prije nego što ga drugi policajac odvede.

Čuje se da je neko pozvao Hitnu pomoć.

Radio stanica je izvijestila da su dva doktora došla i pomogla povrijeđenom muškarcu.

Policija je kasnije rekla da se muškarac povrijedio nakon što se okliznuo i pao.

No nakon što je pogledao video, šef policije u Bafalu, Bajron Lokvud naredio je istragu i suspendovao dvojicu policajaca, rekao je Braun.

75-godišnja žrtva je u stabilnom, ali ozbiljnom stanju u bolnici u Bafalu, rekao je Braun.

Bonus video: