upozorili da više ne treba tražiti vojno rješenje za krizu

Egipat predstavio inicijativu za okončanje građanskog rata u Libiji

El-Sisi je novinarima u Kairu rekao da inicijativa, koja uključuje obustavu vatre od ponedjeljka, treba da otvori vrata izborima u cijeloj Libiji, zemlji bogatoj naftom

253 pregleda 0 komentar(a)
Predsjednik Egipta Abdel-Fatah El-Sisi, Foto: AP Photo
Predsjednik Egipta Abdel-Fatah El-Sisi, Foto: AP Photo

Predsjednik Egipta Abdel-Fatah El-Sisi predstavio je danas unilateralnu inicijativu za okončanje građanskog rata u susjednoj Libiji, koju je prihvatio lider pobunjeničkih snaga Halifa Haftar.

Haftarove snage koje kontrolišu istok Libije pretrpjele su prethodnih nedjelja teške poraze od snaga lojalnih međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju.

El-Sisi je novinarima u Kairu rekao da inicijativa, koja uključuje obustavu vatre od ponedjeljka, treba da otvori vrata izborima u cijeloj Libiji, zemlji bogatoj naftom.

On je upozorio da više ne treba tražiti vojno rješenje za krizu u Libiji.

"U Libiji ne može biti stabilnosti ako ne budu pronađena mirna sredstva koja uključuju jedinstvo i integritet državnih institucija. Ova inicijativa bi mogla da označi nov početak za Libiju", kazao je El-Sisi

Vlada u Tripoliju za sada nije komentarisala mirovnu inicijativu egipatskog predsjednika. Međutim, portparol vojne formacije lojalne legalnoj vladi rekao je da će oni nastaviti borbe za grad Sirt koji su Haftarove snage zauzele u januaru.

El-Sisi je predstavio inicijativu na konferenciji za novinare u Kairu, u prisustvu Haftara i predsjednika parlamenta paralelne vlade u istočnoj Libiji Agvile Saleha.

Prisutni su bili i diplomatski izaslanici SAD, Rusije, Francuske i Italije u Egiptu, dok predstavnika vlade u Tripoliju, ni njenih glavnih saveznika, Turske i Katara, nije bilo.

El-Sisi je rekao da inicijativa predvidja i formiranje predsjedničkog savjeta u kojem bi bila predstavljena tri regiona Libije. Taj savjet bi upravljao zemljom tokom jednoipogodišnjeg prelaznog perioda poslije kojeg bi bili održani izbori.

Plan egipatskog predsjednika uključuje i objedinjavanje svih finansijskih institucija Libije i raspuštanje paravojnih formacija.

El-Sisi je danas pozvao na povlačenje svih stranih boraca iz Libije. Na obje strane u libijskom sukobu ratuju hiljade plaćenika, uglavnom iz ratom razorene Sirije.

Haftarove snage su u aprilu prošle godine pokrenule ofanzivu na Tripoli. Međutim, one su nedavno izgubile nekoliko strateških mjesta na zapadu Libije pošto je Turska povećala podršku vojnim formacijama poveznim s vladom u Tripoliju.

Francuska, Rusija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i druge arapske države podržavale su Haftara, dok su snage koje ratuju na strani vlade u Tripoliju imale pomoć Turske, Italije i Katara.

U Libiji vlada haos od 2011. godine, kada je tokom pobune zbačen i ubijen dugogodišnji lider Moamer Gadafi. Zemlja je od tada podijeljena između sukobljenih vlada na istoku i zapadu zemlje.