Održani najveći protesti zbog ubistva Flojda dosad (FOTO)

Demonstranti su se u subotu okupili u brojnim urbanim središtima, Njujorku, Atlanti, Filadelfiji, Čikagu, Los Anđelesu, San Fransisku, Sijetlu, Bostonu i Majamiju, ali i u manjim ruralnim mjestima širom zemlje

16822 pregleda 111 reakcija 10 komentar(a)
Sa protesta u Vašingtonu, Foto: AP Photo
Sa protesta u Vašingtonu, Foto: AP Photo

Desetina hiljada demonstranata okupili su se u subotu u Vašingtonu i drugim američkim gradovima pozivajući vlasti da prekinu rasizam i policijsku brutalnost, nakon što su protesti nakon smrti Džordža Flojda u Mineapolisu, za koju je odgovorna policija, ušli u dvanaesti dan.

Okupljanje demonstranata ispred spomenika Abrahamu Linkolnu u Vašingtonu i njihova protestna šetnja do Bijele kuće obilježili su dosad najveće proteste u zemlji od objave video-snimka na kojem se vidi kako nenaoružanog crnca u lisicama guši bijeli policajac klečeći mu na vratu.

Demonstranti su se u subotu okupili u brojnim urbanim središtima, Njujorku, Atlanti, Filadelfiji, Čikagu, Los Anđelesu, San Fransisku, Sijetlu, Bostonu i Majamiju, ali i u manjim ruralnim mjestima širom zemlje, prenosi Indeks.

"Imam utisak da na ovaj način postajem dio istorije i dio grupe ljudi koja nastoji promijeniti svijet za dobrobit svih nas", rekao je jedan stanovnik Vašingtona, koji se pridružio demonstracijama blizu Bijele kuće.

Okupljanje i u gradu u Teksasu koji je bio povezan s Kju Kluks Klanom

Jedno od najvećih iznenađenja je okupljanje između 150 i 200 demonstranata u sklopu pokreta 'Black Lives Matter' u gradiću Vidor na istoku Teksasa, zloglasnom po dugogodišnjoj povezanosti s Kju Kluks Klanom.

Subotnji protesti bili su puno 'opušteniji' u poređenju s puno žešćim, iako uglavnom mirnim demonstracijama održanim posljednjih dana. Nedjelja je započela sporadičnim epizodama izazivanja požara, pljački i vandalizma, za šta vlasti i aktivisti uglavnom okrivljuju spoljne uticaje i zločinačke porive.

Vlasti su povremeno pribjegavale žestokoj taktici nastojeći uvesti policijski sat u nekim gradovima, među njima i u Njujorku i Vašingtonu, gdje je policija rastjeravala okupljene demonstrante. Ipak, ti su sukobi samo pojačali fokus protesta na širi način gledanja na događaje čiji su dugoročni cilj dalekosežne reforme krivično-pravnog sistema, kao i odnos sistema prema rasnim manjinama.

Intenzitet protesta počeo je jenjavati u srijedu pošto su vlasti Mineapolisa uhapsila svu četvoricu policajca umiješanih u Flojdovu smrt. Derek Šovin, bijeli policajac koji je koljenom gušio Flojda gotovo devet minuta, dok je on više puta kazao da ne može disati, optužen je za ubistvo drugog stepena.

Najveći protest dosad

Ipak, u subotu su održani najveći protesti dosad. U glavnim gradovima Sjedinjenih Država okupilo se desetina hiljada ljudi, uprkos zdravstvenom riziku od zaraze koronavirusom, iako zvanični podaci o odazivu građana nisu još dostupni.

Velik je broj demonstranata promarširao kraj univerzitetske bolnice Džordž Vašington, od Bijele kuće udaljene tek nekoliko blokova, izvikujući: "Ruke uvis, ne pucajte!", "Marširamo zbog nade, a ne zbog mržnje" i "Ne mogu da dišem".

U Flojdovom rodnom Rafordu u Sjevernoj Karolini stotine stanovnika čekale su ispred crkve u kojoj je izloženo Flojdovo tijelo, želeći mu odati počast.

U Njujorku je u subotu popodne veliki broj demonstranata Bruklinskim mostom stiglo u Donji Menhetn. U mirnom hodu su prošli uglavnom praznim Brodvejom. Hiljade su ih se okupile u Harlemu, odakle su krenuli prema centru grada, prešavši stotinu gradskih blokova do Vašington skvera.

U Filadelfiji su se demonstranti okupili ispred gradskog Muzeja umjetnosti izvikujući: "Ako nema pravde, nema ni mira."

Pridružila se i gradonačelnica Vašingtona

Među demonstrantima okupljenim samo jedan blok od trga ispred Bijele kuće, koji je gradonačelnica Vašingtona Murijel Bauzer dan ranije preimenovala u Black Lives Matter Plaza, vladalo je gotova svečana atmosfera.

Demonstrantima se pridružila i gradonačelnica, žestoka i glasna kritičarka Trampove reakcije na proteste. Demonstranti su uz glasnu muziku sa zvučnika pjevali "Sweet Caroline" Nila Dajmonda i "Alright" Kendrika Lamara.

U protestima su učestvovale cijele porodice, kao i građani svih starosnih grupa, prenosi Indeks.

Bilo je puno manje policije nego prošle sedmice i njeni pripadnici nisu bili toliko agresivni, čemu u prilog govori i činjenica da su bili odjeveni u službene patrolne uniforme i nisu nosili kacige ni neprobojne prsluke.

Bonus video: