Japan i dalje u recesiji, ali pad manji od očekivanog

Neizvjesnost međutim ostaje, a brojke mogu biti lošije u drugom kvartalu koji traje od aprila do juna

146 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Japanska privreda i dalje je u recesiji, ali je stopa pada manja nego što se procjenjivalo za prvi kvartal, pokazali su podaci koje je danas objavila vlada te zemlje.

Razlika je nastala u velikoj mjeri zbog potražnje privatnog sektora koja nije pala koliko se procjenjivalo.

Vlada Japana je objavila podatke u kojima se vidi pad privrede od 2,2 odsto u prvom kvartalu (januar-mart), što je bolji rezultat od ranije procijenjenog pada od 3,4 odsto.

Neizvjesnost međutim ostaje, a brojke mogu biti lošije u drugom kvartalu koji traje od aprila do juna.

Jedan od vodećih japanskih stručnjaka za tržište izjavio je da poboljšanje japanske privrede ne iznenađuje, s obzirom na ponovno otvaranje ekonomija širom svijeta poslije zatvaranja izazvanog pandemijom koronavirusa.

Japanska ekonomija je već stagnirala proteklih godina, a situaciju su dodatno pogoršali trgovinski sukob SAD i Kine, njenih najvažnijih trgovinskih partnera, kao i pandemija koronavirusa.

Vlada premijera Šinza Abea okrenula se javnoj potrošnji uključujući i nedavne mjere za prevazilaženje posljedica koronakrize.

Japan je takođe dugo imao problem i sa nedostatkom radne snage.

Stopa nezaposlenosti u Japanu blago je porasla i u aprilu je iznosila 2,6 odsto, ali otpuštanja koja su češća u Americi i drugim državama se ovdje nisu događala.

Bonus video: