OKUPILI SE U HOLU EMANCIPACIJE

VIDEO Počast Džordžu Flojdu: Demokrate u Kongresu SAD klekle na koljeno

Protest klečanjem na jednom koljenu zbog policijske prutalnosti i rasizma počeli su od avgusta 2016. neki američki sportisti klečeći na koljenu za vrijeme intoniranja američke nacionalne himne prije početka utakmica

1969 pregleda 1 komentar(a)
Demokrate kleče na jedno koljeno, Foto: Screenshot/Youtube
Demokrate kleče na jedno koljeno, Foto: Screenshot/Youtube

Članovi američkog Kongresa iz Demokratske stranke danas su, prije nego što su predstavili predlog za reformu policije, održali minut ćutanja i zatim klekli na jedno koljeno, što je postalo simbol protiv policijske brutalnosti i nasilja, i klečali osam minuta i 46 sekundi u znak poštovanja prema Džordžu Flojdu i drugim Afroamerikancima koji su "nepravedno izgubili život".

Demokratska predsjednica donjeg doma Kongresa Nensi Pelosi, i šef demokratske manjine u gornjem domu, Senatu, kao i još dvadesetak članova Kongresa među kojima više crnih predstavnika okupilo se u Holu emancipacije, tako nazvanom u znak počasti za robove koji su radili na izgradnji zgrade Kongresa u Vašingtonu u 18. vijeku, prenosi agencija Frans pres.

Osam minuta i 46 sekundi je vrijeme koliko je jedan bijeli policajac koljenom prilikom privođenja Džordža Flojda 25. maja, pritiskao njegov vrat dok se nije ugušio.

Taj događaj izazvao je istorijski talas bijesa u SAD, a proširio se i na druge zemlje u svijetu.

Protest klečanjem na jednom koljenu zbog policijske prutalnosti i rasizma počeli su od avgusta 2016. neki američki sportisti klečeći na koljenu za vrijeme intoniranja američke nacionalne himne prije početka utakmica.

Preporučujemo za Vas