NBER: Američka ekonomija zvanično u recesiji

Kako objašnjava finansijski vebsajt Market Voč, NBER je privatna istraživačka grupa koju predvode glavni ekonomisti zemlje, a odavno se smatra zvaničnim arbitrom u proceni kada počinju i završavaju određeni poslovni ciklusi

1297 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2020. 09:04h

Američka ekonomija je u recesiji, objavio je Nacionalni biro za ekonomska istraživanja (NBER), čime je označen kraj najduže ekonomske ekspanzije u istoriji SAD-a, preneo je danas Glas Amerike (VOA).

Kako objašnjava finansijski vebsajt Market Voč, NBER je privatna istraživačka grupa koju predvode glavni ekonomisti zemlje, a odavno se smatra zvaničnim arbitrom u proceni kada počinju i završavaju određeni poslovni ciklusi.

Odbor NBER-a saopštio je da je recesija počela u februaru. Prema širokoj definiciji ovog biroa, recesija je "pad ekonomske aktivnosti koji traje duže od nekoliko mjeseci".

"U odlučivanju da li da proglasi recesiju, odbor procjenjuje obim i trajanje smanjenja ekonomske aktivnosti kao i to da li se pad prijavljuje duž različitih sektora. Odbor prepoznaje da su pandemija i odgovor u domenu javnog zdravlja rezultirali padom koji ima drugačiju karakteristiku", saopštio je NBER.

Organizacija navodi da je bruto domaći proizvod u Americi pao po godišnjoj stopi od 4,8 odsto u prva tri mjeseca godine, a nezaposlenost skočila sa 3,5 odsto u februaru na 14,7 odsto u aprilu, da bi u maju opala na 13,3 odsto.

Neki ekonomisti predviđaju da će trenutna recesija biti kratka, kako se ekonomska proizvodnja bude povećavala a poslovi ponovo počeli da se otvaraju.

Međutim, optimizam je prigušen zbog mogućeg povratka koronavirusa. Ukoliko se to dogodi, kako navode, biće potrebno više od dvije godine da se američka ekonomija vrati na nivoe prije kovida-19.

Istovremeno, navodi VOA, sumorne vijesti stižu iz Svjetske banke koja predviđa da će se globalna ekonomija smanjiti za 5,2 odsto ove godine, što bi značilo najdublju recesiju od kraja Drugog svjetskog rata.

Svjetska banka ocenjuje da bi zbog pandemije i ekonomske krize milioni ljudi širom svijeta mogli da potonu u ekstremno siromaštvo.

Bonus video: