SAD pozvale Sjevernu Koreju da se vrati putu diplomatije

"Razočarani smo nedavnim odlukama Sjeverne Koreje koju pozivamo da se vrati na put diplomatije i saradnje"

518 pregleda 0 komentar(a)
Posjetitelji gledaju na žičanu ogradu ukrašenu vrpcama ispisanu porukama želeći ponovno ujedinjenje dviju Koreja, Foto: Lee Jin-man/AP
Posjetitelji gledaju na žičanu ogradu ukrašenu vrpcama ispisanu porukama želeći ponovno ujedinjenje dviju Koreja, Foto: Lee Jin-man/AP

Američke vlasti pozvale su danas Sjevernu Koreju, koja je najavila da prekida sve kanale komunikacije sa južnim susjedom, da se vrati "na put diplomatije".

"Razočarani smo nedavnim odlukama Sjeverne Koreje koju pozivamo da se vrati na put diplomatije i saradnje", izjavio je neimenovani portparol američkog Ministarstva spoljnih poslova i dodao da je Vašington uvek podržavao dijalog između dvije Koreje.

Sjeverna Koreja saopštila je da će danas prekinuti sve kanale komunikacije sa Južnom Korejom, jer nije uspjela da spriječi slanje letaka protiv Pjongjanga u Sjevernu Koreju.

Sjevernokorejsko upozorenje uslijedilo je pošto su odnosi dvije Koreje zaoštreni usled dužeg zastoja u nuklearnoj diplomatiji Pjongjanga i Vašingtona.

Sjeverna Koreja je saopštila da su aktivnosti slanja letaka prekršile niz mirovnih sporazuma Pjongjanga i Seula, posebno Deklaraciju iz Panmundžona, potpisanu u aprilu 2018. godine, koja je imala za cilj da smanji tenzije.

Dvije Koreje imaju nekoliko telefonskih i faks linija, od kojih je jedna između Kim Džong Una i južnokorejskog predsjednika Mun Džae Ina, koja je uspostavljena posle samita 2018. godine, ali ih lideri nikada nisu javno koristili.

Zvaničnici dve Koreje obično razmenjuju kratke poruke dva puta dnevno preko kanala nižeg nivoa kako bi proverili da li rade normalno, čak i ako nema većih problema između njihovih vlada.

Bonus video: