može da dobije kaznu od 15 godina

Žena s Kosova vraćena iz Sirije optužena za terorizam

 V.I. je otišla sa suprugom u Švedsku u novembru 2014. gdje su uspostavili veze sa Islamskom državom, nakon čega su otišli u Tursku i drumskim prevozom prešli u Siriju, naveli su tužioci

1353 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Sirije (Ilustracija), Foto: AP
Detalj iz Sirije (Ilustracija), Foto: AP

Kosovski tužioci danas su podigli optužnicu za terorizam protiv jedne Albanke iz ove države zbog navoda da se pridružila ekstremističkoj grupi Islamska država u Siriji.

Žena koja je identifikovana samo kao V.I. u skladu sa zakonima o privatnosti, otišla je sa suprugom u Švedsku u novembru 2014. gdje su uspostavili veze sa Islamskom državom, naveli su tužioci.

Odatle su oni navodno odletjeli za Tursku, zatim kopnom prešli u Siriju. V.I. je radila u raznim gradovima pomažući suprugu i drugim borcima Islamske države sa logistikom, a zaradjivala je 150 dolara mesečno, navode tužioci.

Nju su uhapsile kurdske snage 2018. godine i predale je Kosovu u okviru grupe od 110 državljana vraćenih u aprilu 2019. godine uz pomoć američke vojske, naveli su tužioci. Mnogi od tih vraćenih Kosovara suočeni su sa optužbama za terorizam, navodi agencija AP.

Osumnjičena može da dobije kaznu od 15 godina zatvora ukoliko se pronađe da je kriva. Tužioci nisu dalji podatke o njenom suprugu.