ZABRINUTI ZBOG MASOVNIH ORUŽANIH SUKOBA

Putin u razgovoru sa Erdoganom istakao važnost postizanja primirja u Libiji

Putin i Erdogan su naglasili da treba pojačati napore kako bi se poštovali bilateralni sporazumi o prekidu vatre u sirijskom Idlibu

334 pregleda 0 komentar(a)
Erdogan i Putin (arhiva), Foto: Beta/AP
Erdogan i Putin (arhiva), Foto: Beta/AP

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, u razgovoru sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, istakao važnost što bržeg postizanja primirja u Libiji, saopštila je danas pres služba Kremlja.

Dvojica lidera su, u telefonskom razgovoru, izrazili zabrinutost zbog masovnih oružanih sukoba u Libiji u kojima je stradalo puno ljudi i načinjena velika šteta, navodi se u saopštenju koje je prenio TASS.

Ruski predsjednik je naglasio da je važno uspostaviti primirje što prije i obnoviti unutarlibijski dijalog zasnovan na odlukama međunarodne konferencije u Berlinu od 19. januara koje su odobrene Rezolucijom 2510 Savjeta bezbjednosti UN, kao i drugim inicijativama usmerenim na političko-diplomatsko rješavanje sukoba.

Putin i Erdogan su naglasili da treba pojačati napore kako bi se poštovali bilateralni sporazumi o prekidu vatre u sirijskom Idlibu.

"Kontrola poštovanja primirja i neutralizacije terorističkih grupa koje djeluju u Idlibu jedan je od prioritetnih zajedničkih zadataka", naglašeno je.

Ruski i turski predsednici razgovarali su i o aktuelnim izazovima u borbi protiv koronavirusa i istakli važnost postepene obnove bilateralnih veza poslije ukidanja ograničenja zbog pandemije.

"Šefovi država su razmijenili čestitke povodom stogodišnjice rusko-turskih odnosa (3. juna 1920.) Ponovljena je obostrana posvećenost daljem razvoju partnerstva", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas