Vašington pozvao na obnovu dijaloga i prekid vatre u Libiji

Poslije sastanka Haftara i egipatskog predsjednika Abdela Fataha al Sisija u subotu Kairo je pokrenuo inicijativu za uspostavljanje prekida vatre od ponedjeljka, ali vlada u Tripoliju nije prihvatila

87 pregleda 0 komentar(a)
Pompeo, Foto: AP
Pompeo, Foto: AP

SAD su pozvale danas zaraćene strane u Libiji da "brzo" nastave dijalog pod pokroviteljstvom UN da bi se uspostavio prekid vatre i sprećila nova strana mešanja.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo pozdravio je "vrlo pozitivnu" odluku vlade nacionalnog jedinstva Fajeza al Saradža, koju priznaju Ujednijenje nacije, i snaga komandanta Kalife Haftara, koji drži istočni dio zemlje, da se vrate dijalogu.

Snage nacionalnog jedinstva, koje podržava Turska, posljednjih nedjelja nižu vojne pobjede dok su Haftarove snage koje, između ostalih, podržava Rusija, u teškoćama. Haftarove snage su krenule u ofanzivui na Tripoli prije 14 mjeseci ali ih snage vlade u Tripoliju poslednjih nedjelja potiskuju sa zauzetih položaja.

Poslije sastanka Haftara i egipatskog predsjednika Abdela Fataha al Sisija u subotu Kairo je pokrenuo inicijativu za uspostavljanje prekida vatre od ponedjeljka, ali vlada u Tripoliju nije prihvatila.

"Vrijeme je da svi Libijci, sa svake strane počnu da djeluju tako da ni Rusija ni druge zemlje koje god one bile ne mogu više da se miješaju u suverenost Libije radi sopstvenih intersa", rekao je Pompeo.

On nije direktno pomenuo ni Tursku koja podržava vladu u Tripoliju, ni Egipat ni Ujedinjene Arapske Emirate koji podržavaju Haftara.

"Staviti Libiju na put ekonomskog oporavka znači očuvati libijsku naftnu infrastrukturu", rekao je Pompeo.

Bonus video: