Japan traži od SAD da izruči optužene za pomaganje bjekstva šefa 'Nisana'

Japan traži njihovo izručenje zbog navodnog pomaganja Gosnu da pobjegne u Liban u decembru prošle godine, kršeći zabranu kretanja, dok je čekao suđenje zbog optužbi za finansijske malverzacije

286 pregleda 0 komentar(a)
Karlos Gosn, Foto: Beta/AP
Karlos Gosn, Foto: Beta/AP

Japanski tužilac pozvao je danas Sjedinjene Države da izruče dvojicu Amerikanaca optuženih za pomoć bivšem direktoru kompanije "Nisan", Brazilcu Karlosu Gosnu, državljaninu Francuske i Libana, da pobjegne iz Japana dok je u kućnom pritvoru čekao suđenje optužen za finansijsku zloupotrebu.

Zamjenik glavnog tužioca, Takahiro Saito, rekao je da je Japan izdao naloge za hapšenje Majkla i Pitera Tejlora, osumnjičenih za pomaganje pri bjekstvu, i da su u toku pregovori sa američkim vlastima.

Majkl Tejlor (59), bivši pripadnik američkih specijalnih snaga "Zelene beretke", i njegov sin Piter Tejlor (27) uhapšeni su prošlog mjeseca u Harvardu u državi Masačusets.

Japan traži njihovo izručenje zbog navodnog pomaganja Gosnu da pobjegne u Liban u decembru prošle godine, kršeći zabranu kretanja, dok je čekao suđenje zbog optužbi za finansijske malverzacije.

Liban gdje je Gosn, nema sporazum sa Japanom o izručenju, ali ga SAD imaju.

Advokati Malka i Pitera Tejlora naveli su u pravnom podnesku da "kršenje kaucije" kojem je Gosn pribjegao, nije zločin u Japanu, i, samim tim, nije zločin pomaganje nekome da izbjegne uslove kaucije.

Tužilac Saito je međutim rekao da bi dvojica Amerikanaca, Gosnovih pomagača, mogla u Japanu biti osuđena na do tri godine zatvora i novčanu kaznu od 300.000 jena (2.800 dolara).

Vlasti kažu da su otac i sin Tejlor pomogli da Gosn pobjegne iz Japana tako što su ga sakrili u veliku kutiju i utovarili u privatni avion.

Gosn koji je na čelu Nisana bio dvije decenije, više puta je rekao da je nevin i da je pobjegao iz Japana jer ne vjeruje da bi mu se tamo sudilo pošteno.

Bonus video: