Minhenski bezbjednosni izvještaj: Oni koji najviše žele u NATO neće skoro u članstvo

U izvještaju, pod nazivom "Do ivice - i natrag?", istovremeno se upozorava da bi loši proračuni i nesporazumi mogli da dovedu do nenamjernog vojnog sukoba na relaciji NATO - Rusija
2 komentar(a)
NATO sjedište DUŠKO MARKOVIĆ, Foto: Reuters
NATO sjedište DUŠKO MARKOVIĆ, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2018. 20:19h

Uprkos politici otvorenih vrata koju NATO zagovara, većina zemalja koje su najzainteresovanije za članstvo nema realne šanse da joj se u skorije vrijeme pridruži.

To se navodi u izvještaju objavljenom uoči predstojeće Minhenske bezbjednosne konferencije (MSC), prenosi Tanjug.

U Minhenskom bezbjednosnom izvještaju, pod nazivom "Do ivice - i natrag?", istovremeno se upozorava da bi loši proračuni i nesporazumi mogli da dovedu do nenamjernog vojnog sukoba na relaciji NATO - Rusija.

Uoči Minhenske bezbjednosne konferencije, koja će biti održana od 16. do 18. februara, u izvještaju objavljenom na sajtu MSC ukazuje se da neki bezbjednosni eksperti raspravljaju o idejama vezanim za novu bezbjednosnu arhitekturu, ali da i privlačnost i izvodljivost tih predloga ostaju pod znakom pitanja.

"Centralna i istočna Evropa u fokusu su napete političke rasprave, jer mnoge u Evropskoj uniji brine demokratsko srozavanje u djelovima tog regiona", stoji u izvještaju.

S druge strane, ističe se, za razliku od ovih političkih potencijalnih linija razdora, vojna saradnja na istočnom bloku NATO-a je napredovala.

U dijelu Minhenskog bezbednosnog izvještaja s podnaslovom "Centralna i istočna Evropa: Unutra ili izvan?", navodi se i da NATO, premda tvrdi da "ne želi novu trku u naoružanju" s Rusijom, nastavlja svoju dvojaku strategiju zastrašivanja i dijaloga.

"Međutim, sve veće slabljenje instrumenata za kontrolu naoružanja i raspoređivanje dodatnih vojnih kapaciteta mogli bi da dovedu do daljeg pogoršanja bezbjednosne situacije u Evropi", upozorava se u tekstu.

U tom kontekstu, ukazuje se da su ključni sporazumi o nuklearnom razoružanju kao što su INF ili "Novi početak" (New START) pod pritiskom, dok su sporazumi o kontroli konvencionalnog naoružanja poput sporazuma CFE praktično "mrtvi", a mjere izgradnje povjerenja kao Bečki dokument sve se više zaobilaze "što je pokazala ruska vojna vježba 'Zapad' sprovedena u septembru".

"S obzirom na ovako uznemirujuće stanje stvari, loši proračuni i nesporazumi i te kako bi mogli dovesti do nenamjernog vojnog sukoba", predočava se u izvještaju.

U dijelu teksta posvećenom Evropskoj uniji, ukazuje se na neizvjesnost u pogledu transatlantskog partnerstva, Bregzita, značajnih neslaganja među državama članicama - pogotovu kad je riječ o migraciji - ali i na sve lošiju bezbjednosnu situaciju na granicama Unije.

"Zbog ovih 'pukotina' u EU, početak 2017. godine izgledao je sumorno. Većina tih izazova i danas utiče na EU, ali sada postoji više od tračka nade", stoji u izvještaju.

Kao objašnjenje, navodi se da je ekonomski rast u EU stabilan i neočekivano visok, dok su djelovi prjekta evropskih integracija ponovo pokrenuti, a javno mnjenje je, kako se zaključuje, sve naklonjenije članstvu u Uniji.

Inače, Minhenska bezbjednosna konferencija, koja se održava od 1963. godine, u proteklih pet decenija postala je glavni globalni forum za diskusije o bezbjednosnoj politici, navedeno je na sajtu MSC.

Bonus video: