Američka policija: Nije pošteno svakoga ko nosi uniformu staviti u isti koš

"Ja nisam Derek Šovin... On je ubio nekoga. Ja nisam. Mi smo nepristrani", rekao je bijesno na ovonedeljnoj konferenciji za medije Majkl O'Meara, šef njujorškog policijskog sindikata PBA

697 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki policajci koji su se našli u središtu demonstracija širom zemlje rastrgnuti su između predanosti poslu i shvatanja da su potrebne reforme kako bi se obračunalo sa institucionalnim rasizmom u njihovim redovima.

Od Kalifornije do Masačusetsa nekoliko policajaca koje je intervjuisao AFP reklo je da je užasnuto ubistvom Džordža Flojda u trenutku privođenja - tragedijom koja je pokrenula proteste protiv policijske brutalnosti i rasizma.

No takođe su uzvratili na optužbe da postupci učesnika u ubistvu Flojda odražavaju vrijednosti policajaca širom zemlje.

"Ja nisam Derek Šovin... On je ubio nekoga. Ja nisam. Mi smo nepristrani", rekao je bijesno na ovonedeljnoj konferenciji za medije Majkl O'Meara, šef njujorškog policijskog sindikata PBA.

Šovin je policajac koji je koljenom klečao na Flojdovom vratu gotovo devet minuta.

"Svi nas pokušavaju posramiti da nam bude neugodno zbog naše profesije", dodao je O'Meara.

"Prestanite nas tretirati kao životinje i pse i počnite nas tretirati s poštovanjem."

Stručnjaci kažu da Flojdova smrt nije izolovan slučaj

Šon Vilofbi, predsjednik sindikata policajaca iz Albukerkea u Novom Meksiku, rekao je da je Šovin očito počinio kazneno djelo kojeg se svi policajci srame i da nije pošteno da se svako ko nosi policijsku uniformu stavlja u isti koš.

"Osjećam se diskriminirano, a tako se osjećaju i drugi policajci", rekao je AFP-u. "Samo pokušavamo raditi svoj posao najbolje što možemo kako bismo štitili svoju zajednicu i privređivali za svoje porodice, a sada sam, zbog toga što nosim značku, postao problem sistemskog rasizma u zemlji."

Stručnjaci, međutim, kažu da Flojdova smrt nije bila izolovan slučaj, ali da je bila prelomna tačka dugotrajnog bijesa i nepovjerenja prema policiji među američkim crnačkim zajednicama.

Afroamerikanci predstavljaju većinu ubijenih, dok istraživanja pokazuju da će jednog od 1000 crnih muškaraca u SAD-u ubiti policajac.

"Prečesto se događa da crnce i uopšte ljude druge boje kože ubijaju policajci, i to obično za vrlo male prekršaje", rekao je Ben Kelso, predsjednik Nacionalne asocijacije afroameričkih policajaca u San Dijegu.

Raste broj policijskih odjela širom SAD-a koji su zabranili zahvat gušenja sličan onome od kojeg je umro Flojd te osnažili disciplinske mjere. Preduzimaju se koraci i na saveznom nivou kako bi se sprovele reforme.

No neki iz policije kažu da ih koriste kao žrtvenu jarad za veće probleme u društvu i odbacuju rastuće apele da se policiji uskrate financijska sredstva.

"Ironično je bolno jer smo svaki dan na ulici pokušavajući služiti i štititi javnost te se svaki dan dogodi milion interakcija s policijom i javnosti koje su pozitivne", rekao je 34-godišnji policajac iz Njujorka, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman s obzirom na to da mu nije dopušteno javno iznositi mišljenje.

"Pokušavamo biti tu za svakoga, imamo previše posla i tada se događaju greške", zaključio je.

Bonus video: