Upozorenje i izazovi novih zaraza koronavirusom u Pekingu

U tekstu u kineskom nacionalističkom tabloidu Globalna vremena navedeno je da je virus detektovan na daskama za sječenje uvezenog lososa na pijaci, što je, kako ukazuje britanski list, dovelo do izliva komentara na internetu koji su za nove slučajeve krivili uvezene proizvode

10555 pregleda 32 reakcija 1 komentar(a)
Cijeli blokovi oko pijace stavljeni u karantin, Foto: AP Photo
Cijeli blokovi oko pijace stavljeni u karantin, Foto: AP Photo

Pojava novih zaraza koronavirusom u Pekingu u vrijeme globalnog ublažavanja mjera ograničenja predstavlja upozorenje ostatku svijeta o opasnosti od povratka bolesti i na mjestima gdje je stavljena pod kontrolu, ali i izazov za kineske geopolitičke ambicije pošto je vladajuća Komunistička partija pobjedu nad COVID-19 u toj zemlji predstavljala kao dokaz nadmoći političkog sistema Kine, pišu svjetski mediji.

Upozorenje svijetu

Kina je u nedjelju, 14. juna, prijavila 57 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najviše od sredine aprila, navodi Asošiejtid pres (Associated Press) i ukazuje da novi slučajevi pokazuju kako se virus može vratiti dok se popuštaju mjere za njegovu kontrolu.

Od novih slučaja registrovanih u nedjelju, 36 je zabilježeno u Pekingu. U gradu s 20 miliona stanovnika, ukazuje AP, ove nedjelje su prvi put registrovane zaraze poslije 50 dana.

Kina, gde je pandemija počela u decembru, ublažila je većinu mjera ograničenja pošto je vladajuća Komunistička partija u martu proglasila pobjedu nad COVID-19, dodaje AP.

Pojava rekordnog broja novih zaraza u više mjeseci u Kini šalje ostatku svijeta upozorenje o drugom talasu dok pandemija bijesni Južnom Amerikom i dok je broj zaraženih u svijetu približava 7,8 miliona, piše Gardijan (The Guardian).

Šokantno obnavljanje domaćih infekcija je uznemirilo Kinu, koja je uglavnom obuzdala širenje bolesti strogim mjerama kretanja koje su kasnije kopirane širom svijeta.

Novi slučajevi, kako piše britanski list, takođe nude sumoran uvid u teškoće s kojima će se suočiti svijet u borbi s COVID-19 dok se evropske zemlje pripremaju za otvaranje granica na početku sezone ljetnjih odmora posle ohrabrujućeg pada broja novozareženih.

"Ratni mehanizmi"

Mjere ograničenja uvedene su u djelovima Pekinga u subotu, 13. juna u pokušaju spriječavanja širenja novih žarišta koronavirusa, što, kako navodi agencija Frans pres (Agence France-Presse) ističe izazove čak i na mjestima gdje je zaraza stavljena pod kontrolu.

Širom svijeta od COVID-19 je umrlo više od 427.000 ljudi, a zaraženo više od 7,7 miliona, dok je pandemija izazvala globalna ekonomska razaranja.

Dok mnoge zemlje dalje ublažavaju mjere ograničenja iako pandemija nastavlja da se širi u drugim djelovima sveta, ukazuje AFP, u Kini, gdje je kriva zaraze mjesecima ispred ostatka svijeta, javljaju se strahovi od obnove lokalnih prenošenja virusa.

Peking je u četvrtak, 11. juna, objavio da su zabilježeni prvi slučajevi zaraze poslije dva mjeseca, nakon čega je saopšteno da je više od 50 zaraženih povezano s kvantaškom pijacom s koje dolazi većina hrane u kineskoj prijestonici.

Vlasti su naredile stanovnicima 11 obližnjih stambenih blokova da ostanu kod kuće, kao i da se masovno testiraju, dok su, dodaje AFP, uspostavile "ratne mehanizme" i angažovale stotine policajaca.

Svih 36 novih slučajeva COVID-19 koji su u Pekingu registrovani u nedjelju, povezani su s velikom pijacom, povećavajući zabrinutost za rast oboljelih u zemlji koja je naglo smanjila infekcije, ukazuje Rojters (Reuters).

Peking je naredio testiranje svih povezanih s pijacom Sinfadi, pošto je okrug u kojem se nalazi u "ratnom" stanju, navodi Rojters i dodaje da su u kineskoj prijestonici zabranjeni turistički i sportski događaji uslijed strahova od novog talasa pandemije u zemlji u kojoj se novi koronavirus pojavio prošle godine.

Novi slučajevi za subotu i drugih 43 prijavljenih u prethodna tri dana povezani su s pijacom na kojoj se svakog dana, prema navodima na njenom sajtu, proda više od 1.500 tona morske hrane, 18.000 tona povrća i 20.000 tona voća. Od 36 posljednja zaražena, 12 živi u stambenom bloku za radnike u Sinfadi, a skoro svi su radili ili kupovali na pijaci.

Pijaca je zatvorena u subotu prije zore i vlasti su naredile da veletržnica bude potpuno dezinfikovana. Gradski zvaničnici su, prema lokalnim medijima na koje se poziva Rojters, naložili da svi koji rade na pijaci Sinfadi ili žive u blizini budu testirani, kao i svi koji su bili u kontaktu s ljudima koji su bili na toj pijaci od 30. maja.

Takođe, kako dodaje Rojters, vlasti najmanje 10 kineskih gradova tražile su od svojih stanovnika da ne putuju u Peking i da se prijave vlastima ako su nedavno bili u prijestonici.

Mjere za politički centar Kine

Peking se priprema za drugu talas koronavirusa pošto je kineska prijestonica primorana da zatvori veliku pijacu i obližnje stambene blokove u reagovanju na nova lokalna prenošenja koronavirusa, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times), ali i ukazuje na obnovu teorija u Kini da virus nije nastao u toj zemlji.

U tekstu u kineskom nacionalističkom tabloidu Globalna vremena navedeno je da je virus detektovan na daskama za sječenje uvezenog lososa na pijaci, što je, kako ukazuje britanski list, dovelo do izliva komentara na internetu koji su za nove slučajeve krivili uvezene proizvode.

Dok su mnogi trgovački centri navodno povukli losos iz prodaje, navodi povezeni s uvezenim lososom pomogli su raspaljivanju teorije da koronavirus nije nastao u Kini i da su ga donjeli stranci, navodi Fajnenšl tajms, dodajući da su kineske diplomate ranije iznosile ideju da je vojska SAD možda podmetnula koronavirus u Vuhanu prošle godine.

U ranima danima pandemije, Peking je uspio da zadrži ukupan broj zaraza ispod 600, pošto su gradske vlasti u domu političkog rukovodstva Kine uvele stroga ograničenja za ulazak u grad s obaveznim karantinima u vladinim objektima, a većina međunarodnih letova preusmjerena je na obližnje gradove da se smanji rizik od uvoza zaraženih u kineski politički centar.

Kina je usvojila "nultu toleranciju" za nove slučaje koronavirusa, ističe Fajnenšl tajms. Oblasti s novim zarazama brzo bi bile zatvorene, često s milionima ljudi kojima je onemogućen izlazak.

Posljednjih mjeseci strategija kineske vlade je bila da se potpuno izoluje svako mjesto ili grad gde se pojave novi slučajevi koronavirusa, ukazuje BBC.

To je izgleda funkcionisalo, ali, objašnjava britanski servis, zatvaranje cijelog Pekinga, u vrijeme kada djeluje da je koronavirus stavljen pod kontrolu, nije nešto što kineska vlada želi da uradi na brzinu.

Kineski zvaničnici nisu sigurni kako je pijaca Sinfadi, preko koje se snabdjeva 80 odsto mesa i povrća u Pekingu, postala izvor novog širenja, ukazuje BBC, dodajući da su, sa strahovima od drugog talasa virusa u prijestonici, stotine vojnih policajaca ušle u sada zatvorenu pijacu, dok su obližnje saobraćajne linije i škole zatvorene.

Visoki ulozi

Ulozi su visoki i za Peking i za Kinu, ističe Njujork tajms (The New York Times) uz ocjenu da bi obnova zaraze u Pekingu mogla da podrije ne samo javno zdravlje u Kini, već i njene geopolitičke ambicije.

Koronavirus se prvo pojavio u Kini, ali dok je pandemije pustošila ostatak svijeta, kineske vlasti su, kako ističe američki list, upadljivo isticale svoj očigledan uspjeh u kontroli širenja virusa kao dokaz superiornosti kineskog političkog sistema kontrole s vrha.

Vlasti su preduzele agresivne mjere za sprečavanje drugog talasa, uključujući testiranje skoro 11 miliona stanovnika Vuhana, ukazuje Njujork tajms i dodaje da vlasti izgleda posebno paze na širenje u prijestonici.

Kineske mokre pijace – na kojima se prodaje svježe meso, morska hrane i druga roba – došli su pod lupu prošlih mjeseci, pošto su mnogi od prvih slučaja u Vuhanu povezani s pijacom morske hrane koja je od tada zatvorena, mada, kako ističe američki list, epidemiolozi nisu došli do konsenzusa da li je ta pijaca izvor novog koronavirusa.

Bonus video: