Netanjahu traži da mu bogati američki prijatelj finansira sudske troškove

Molba za finansijsku pomoć od prijatelja nije protivzakonita i izraelski političari se po tradiciji druže sa bogatim jevrejskim pristalicama u inostranstvu

453 pregleda 1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Beta/AP
Benjamin Netanjahu, Foto: Beta/AP

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zatražio je da mu se odobri donacija od 10 miliona šekela (2,9 miliona dolara) od Spensera Patriha, magnata koji se bavi nekretninama iz Mičigena, da finansira svoju odbranu na sudu.

Netanjahu je optužen, između ostalog, da je primao poklone od bogatih prijatelja, ali ga to ne sprečava da traži još jedan poklon od takvog prijatelja da plati svoju odbranu koja staje više miliona dolara.

Pošto je Patrih svjedok u jednom od slučaja, kontrolni komitet od koga je Netanjahu zatražio da odobri donaciju se obratio vrhovnom tužiocu za mišljenje.

Molba za finansijsku pomoć od prijatelja nije protivzakonita i izraelski političari se po tradiciji druže sa bogatim jevrejskim pristalicama u inostranstvu.

Međutim, neki smatraju da je Netanjahuov zahtjev nepošten.

"Problem je što imamo premijera koji ima veze sa bogatašima. Kada su granice zamagljene oslijepite od velikog novca. Želite još više. Tada iznenada prijatelj zatraži za malu uslugu i to predstavlja problem", izjavio je Tomer Naor iz Pokreta za kvalitetnu vladu u Izraelu.

U maju je počelo suđenje Netanjahuu za prevaru, zloupotrebu povjerenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih i planirano je da se nastavi u julu.

Netanjahu je optužen da je primao poklone u vrijednosti od 200.000 dolara, cigare i šampanjac, od dva milijardera, holivudskog filmskog producenta Arnona Milhana i australijskog magnata Džejmsa Pakera.

Takođe je optužen da je ponudio da doprinese usvajanju zakona od koga su imali koristi moćni medijski moguli, u zamjenu za povoljno izvještavanje o Netanjahuu u njihovim publikacijama.

Za troškove odbrane Netanjahu se već obratio svom bogatom američkom rođaku Natanu Milikovskom i Patrihu.

Od Milikovskog je već dobio donaciju od 300.000 dolara, a od Patriha odijela i cigare, za šta nije imao odobrenje i naređeno mu je da to vrati, naveo je pomenuti komitet.

Takođe je više puta naređeno da Netanjahu prijavi svoju imovinu, što nije učinio. Prošle godine nije mu odobren zahtjev da dobije 10 miliona šekela od Patriha zbog onoga za šta je optužen.

Međutim, kada je osnovan novi komitet pod državnim kontrolorom koga je Netanjahu odabrao, on je ponovo zatražio donaciju, pozivajući se na "značajnu izmjenu okolnosti" nastalih nakon zvaničnog podizanja optužnice u januaru.

Netanjahuu je ranije dozvoljeno da primi zajam od Patriha u visini od 570.000 dolara, sudeći po dokumentima.

Naor iz Pokreta za kvalitetnu vladu je rekao da je taj novac bio namijenjen da se vrati ono što je Milikovski platio, ali to nije učinjeno.

Izvor blizak Netanjahuu je rekao da pomoć Patriha neće pokriti sve Netanjahuove sudske troškove i da se ne može očekivati da neko ko zarađuje platu javnog službenika plati sam tako visoke troškove.

Vjeruje se međutim da je Netanjahu multimilioner zahvaljući knjigama koje je napisao, nekretninama koje posjeduje i onome što je zarađivao dok je bio u privatnom sektoru.

Na listi od 333 potencijalna svjedoka na suđenju je više poznatih milijardera, uključujući Milhana i Pakera, te američkog kazino magnata, Šeldona Adelsona.

Bonus video: