Peking ponovo zatvorio svoje kulturne i sportske objekte

Zbog toga je uvedena izolacija u nekim stambenim četvrtima i sprovođenje dodatnih testova

1556 pregleda 50 reakcija 0 komentar(a)
Peking, Foto: Beta/AP
Peking, Foto: Beta/AP

Gradske vlasti Pekinga danas su objavile da ponovo zatvaraju sportska i kulturna mesta u gradu poslije ponovnog izbijanja zaraze koronavirusa.

Visoki gradski zvaničnik Su Jing rekao je novinarima da stambene četvrti treba ponovo da uvedu provjeru temperature stanara na ulazu, što je nedavno suspendovano, i da zabrane ulaz osobama koje tamo ne stanuju.

Peking jača napore da suzbije ponovno izbijanje zaraze u gradu gdje je 79 slučajeva vezanih za veletržnicu već zabilježeno posljednjih nekoliko dana. U tom gradu prethodno mjesec dana nije bilo slučajeva lokalnog prenošenja zaraze.

Zbog toga je uvedena izolacija u nekim stambenim četvrtima i sprovođenje dodatnih testova.

Novi koronavirus je izgledao skoro iskorijenjen u Kini, gdje se pojavio u Vuhanu krajem 2019. godine, onda je jedno žarište primijećeno u glavnom gradu prošle nedjelje.

Kao rezultat toga kontrole temperature ponovo su uvedene na ulazu u stambene četvrti i kancelarijske zgrade. Kulturne i sportske lokacije će biti zatvorene.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je 49 novih slučajeva zaraze zabilježeno u prethodna 24 časa, od kojih je 36 vezano za veletržnicu Sinfadi u južnom dijelu Pekinga, izazivajući strah od drugog talasa epidemije.

Sa te veletržnice se snabdijeva veliki dio glavnog grada.

Visoki zvaničnik okruga Hajdan javio je da su pronađene zaražene osobe u drugoj tržnici na veliko, Jugandong, u severozapadnom delu glavnog grada. Izveštači agencije Frans pres javljaju da tu tržnicu čuva veliki broj policajaca.

Vlasti su zatvorile tu pijacu na veliko, kao i škole oko nje i naredile izolaciju 10 obližnjih stambenih zona, zabranjujući stanovnicima da izađu. Dozvoljeno im je ipak da pokupe isporuke dostave preko ulaznih punktova.

Koncept rezidencijalne zone svojstven Kini znači prostor od više zgrada okruženih ogradom ili zidovima u koje može obično da se uđe kroj jedan ili dva ulaza, što olakšava primjenu mjera izolacije.

Jedanaest takvih kvartova, gdje mogu da žive hiljade ljudi, već su izolovani blizu veletržnice Sinfadi.

Pristup svim stambenim četvrtima u Pekingu ponovo će biti zabranjen za one koji tu ne stanuju, rekao je novinarima visoki gradski zvaničnik.

Peking je posljednjih nekoliko dana krenuo u veliku kampanju testiranja, koja obuhvata osobe koje rade na te dvije veletržnice, one koje žive blizu i one koje su nedavno bile na te dvije pijace.

Novinari agencija Frans pres vidjeli su danas desetine stanovnika ispred jednog stadiona gdje čekaju da se testiraju na koronavirus. Oko 200 mjesta za testiranje otvoreno je u glavnom gradu.

Prve političke sankcije takođe su izrečene. Gradske vlasti Pekinga su smijenile dva visoka zvaničnika okruga Fengtai, gdje se nalazi veletržnica Sinfadi, kao i generalnog direktora tržnice.

Takođe su počele da se osjećaju manje nestašice svježih proizvoda.

U Kini je trenutno zaraženo 177 ljudi koronavirusom, od kojih dvoje teško, prema zvaničnim podacima. To je najviši nivo od početka maja. Od sredine maja nije bilo smrtnih slučajeva vezanih za koronavirus.

Bonus video: