„Ratno” stanje u četvrti Pekinga

Novi klasteri, kako prenose mediji, potiču iz pijace u Pekingu, nakon što u tom gradu nijesu prijavljeni novi slučajevi posljednjih dva mjeseca. Slučajevi su povezani sa pijacom Sinfadi koja većinu grada snabdijeva svježim voćem i povrćem. Pijaca, na kojoj se takođe prodaju morski plodovi i meso, zatvorena je od subote

10335 pregleda 26 reakcija 0 komentar(a)
Pripadnici vojske u blizibi pijace Sinfadi, Foto: AP Photo
Pripadnici vojske u blizibi pijace Sinfadi, Foto: AP Photo

Peking ponovo uvodi stroge mjere ograničavanja kretanja i sprovodi masovno testiranje nakon što su novi klasteri koronavirusa, povezani sa velikom pijacom prehrambenih proizvoda, izazvali strahove od drugog talasa smrtonosne zaraze.

Prema pisanju medija, početak lokalne transmisije bolesti prijavljen je 12. juna, a u ponedjeljak je bilo potvrđeno 79 novih slučajeva.

Novi klasteri, kako prenose mediji, potiču iz pijace u Pekingu, nakon što u tom gradu nijesu prijavljeni novi slučajevi posljednjih dva mjeseca. Slučajevi su povezani sa pijacom Sinfadi koja većinu grada snabdijeva svježim voćem i povrćem. Pijaca, na kojoj se takođe prodaju morski plodovi i meso, zatvorena je od subote.

Zaraza se već proširila na obližnja dva grada, gdje je zabilježeno pet slučajeva sa bliskim kontaktima pacijenata iz Pekinga.

Kineski državni mediji su u više navrata veličali efikasne mjere koje su sprovele vlasti u cilju suzbijanja virusa dok je broj zaraženih u svijetu rastao, poredeći uspjehe vlasti u Pekingu sa neuspjesima zapadnih vlada naročito administracijom u SAD.

Iznenadno ponovno pojavljivanje virusa u Pekingu, koji je prethodno smatran jednim od najbezbjednijih gradova u zemlji, povećalo je mogućnost izbijanja drugog talasa i ponovno uvođenje restriktivnih mjera koje su paralisale ekonomiju.

Na sastanku Državnog savjeta, zamjenik premijera Sun Čunlan je kazao da je rizik od širenja nove epidemije „veoma visok” imajući u vidu posjećenost pijace i kretanje populacije.

Zvaničnici vlasti u distriktu Fengtai, gdje se nalazi pijaca Sinfadi, saopštili su da će primijeniti ratni mehanizam i osnovati komandni centar kako bi se suzbilo širenje virusa.

Na društevnim mrežama „Global tajms”, nacionalistički tabloid kojim upravlja kineska vlada, objavio je snimak pripadnika paravojnih snaga sa maskama kako patroliraju pijacom nakon zatvaranja.

Vlasti su uvele karantin za 11 stambenih kompleksa u blizini pijace, strogo zabranivši građanima ulazak i izlazak. Stanovnicima će temperatura biti mjerena na dnevnoj bazi, a hrana i dnevne potrepštine će im biti dostavljane. Vlasti su takođe krenule sa masovnim testiranjem stanovnika Pekinga, a u nedjelju je testirano više od 76 000 ljudi.

Vlasti su takođe pronašle i testirale skoro 30 000 ljudi koji su bili na pijaci u periodu od 14 dana prije zatvaranja.

Peking je naredio testiranje svih povezanih s pijacom Sinfadi, pošto je okrug u kojem se nalazi u „ratnom” stanju, navodi Rojters, a vlasti traže da svako ko je posjetio tržnicu i njihovim bliskim kontaktima da ostanu kod kuće 14 dana. Takođe je odložena nastava u školama koja je trebalo da počne juče.

Nekoliko lokalnih zvaničnika je smijenjeno nakon izbijanja epidemije.

Ovo je prvi put da se virus vratio u Kinu. U maju, nekoliko oblasti na sjeverozapadu zemlje je stavljeno u karantin nakon što su uvezeni slučajevi izazvali epidemiju među lokalnim zajednicama.

Međutim, prije novog klastera, u Pekingu je zabilježeno samo 420 slučaja zaraze i devet žrtava u poređenju sa preko 80 000 potvrđenih slučajeva i 4 634 mrtva u cijeloj zemlji.

Poput ostatka zemlja i u Pekingu je život bio počeo da se vraća u normalu, sa otvaranjem preduzeća i škola a građani su ponovo počeli da posjećuju tržne centre, restorane i parkove.

Njemački turisti stižu u Španiju

Njemački turisti na plaži u Majorki -
Njemački turisti na plaži u Majorki -foto: AP Photo

Stotine Njemaca željnih sunca stigle su juče na špansko ostrvo Majorku kao prvi turisti kojima je dozvoljeno da uđu u zemlju od kako su zbog pandemije granice zatvorene u martu. Više od 1 500 njemačkih turista očekuje se na Balearskim ostrvima u okviru pilot projekta koji predviđa otvaranje dijela turističkog sektora koji predstavlja 12 odsto španske ekonomije.

Posjetiocima je na aerodromima mjerena temperatura, a šefica regionalne vlade Fransina Armengol je kazala da moraju poštovati zdravstvena i bezbjednosna pravila.

„Virus i dalje cirkuliše, i dalje ubija ljude širom svijeta, stoga, dok ne stigne vakcina, najbolji način da se zaštitimo jeste da nosimo masku, držimo distancu i peremo ruke”, kazala je ona na konferenciji za novinare.

Hoteli na mediteranskim ostrvima funkcionisaće sa kapacitetima od 50 odsto, a instalirane su kamere za mjerenje tjelesne temperature.

Evropske države juče su otvorile svoje granice u okviru Šengen zone dok kontinent izlazi iz tromjesečnog karantina. Spoljne granice bi trebalo da budu otvorene od 1. jula.

Bonus video: