Tramp naredio veliko povlačenje američkih trupa iz "delinkventne" Njemačke: Poklon Rusiji?

Tramp je okrivio Njemačku da ne plaća dovoljno za svoju odbranu, nazivajući tu dugogodišnju saveznicu u NATO "delinkventom" jer nije postigla cilj koji su postavile sve članice NATO-a 2014. godine da troše najmanje dva odsto bruto-nacionalnog proizvoda na odbranu do 2024. godine

4954 pregleda 136 reakcija 7 komentar(a)
Tramp, Foto: AP
Tramp, Foto: AP

Predsjednik SAD Donald Tramp je objavio da je naredio veliko povlačenje američkih trupa iz Njemačke, saveznice u NATO, iako su to kritikovali članovi njegove sopstvene stranke smatrajući da je to "poklon Rusiji" i prijetnja američkoj državnoj sigurnosti.

"Smanjujemo broj na 25.000 vojnika", rekao je Tramp u Bijeloj kući.

Sjedinjene Američke Države (SAD) sada imaju oko 34.500 vojnika u Njemačkoj što je znatno manje nego tokom "Hladnog rata", kada je Njemačka bila u žarištu američkih i napora NATO da obeshrabre invaziju Sovjetskog Saveza.

Posljednjih decenija Njemačka je bila domaćin ključnim američkim vojnim objektima i tranzitna tačka za trupe raspoređene na Bliskom Istoku.

Tramp je okrivio Njemačku da ne plaća dovoljno za svoju odbranu, nazivajući tu dugogodišnju saveznicu u NATO "delinkventom" jer nije postigla cilj koji su postavile sve članice NATO-a 2014. godine da troše najmanje dva odsto bruto-nacionalnog proizvoda na odbranu do 2024. godine.

Njemačka kaže da se nada da će dostići dva odsto tek 2031. godine.

"Dok ne plate, uklanjamo naše vojnike, jedan broj naših vojnika", rekao je Tramp.

Međutim, njegov plan ne izgleda zaokuženo jer je i sam rekao da "kada smanjimo na 25.000, vidjećemo gdje idemo".

Od svog izbora za predsjednika SAD 2016. godine, Tramp se zalagao za dva odsto i više puta je izdvojio Njemačku kao glavnog "prestupnika", iako su mnogi drugi takođe ispod tog cilja.

Novinarima u Bijeloj kući je Tramp nagovijestio da je njegova odluka o povlačenju trupa namijenjena kažnjavanju Njemačke, jer je rekao da prisustvo američkih vojnika podstiče privredu.

"To su dobro plaćeni vojnici", rekao je on.

"Oni žive u Njemačkoj. U Njemačkoj troše ogromne količine novca. Okolina tih baza u Njemačkoj je veoma napredna. Dakle, Njemačka uzima, a onda povrh toga se u trgovini s nama ponašaju vrlo loše", kazao je Tramp.

Pored 34.500 američkih vonika, u Njemačkoj je i 17.500 civila u službi Sekretarijata SAD za odbranu.

O toj odluci nije se unaprijed razgovaralo s Njemačkom ili drugim članicama NATO-a, a ni Kongres SAD - parlament, nije zvanično obaviješten, zbog čega su se pismom pobunila 22 republikanska člana Odbora Predstavničkog doma za oružane snage, zahtijevajući da se povlačenje preispita.

"Prijetnja koju predstavlja Rusija nije se smanjila i vjerujemo da će znaci slabljenja posvećenosti SAD-a NATO-u podstaći rusku agresivnost", napisali su poslanici vladajuće stranke.

Senator Džek Rid, iz opozicione, Demokratske stranke, koji je rangiran u Odboru Senata za oružane snage, kritikovao je Trampov potez kao "još jednu uslugu" ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Američki objekti u Njemačkoj su vazduhoplovna baza Ramštajn, ključna za operacije na Bliskom Istoku i u Africi i sjedište vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi i Africi; Regionalni medicinski centar Landštul, gdje su liječeni Amerikanci ranjeni u Iraku i Avganistanu; Štutgartsko sjedište američkih komandi za Evropu i Afriku.

Tu je i štab u Visbadenu Američke vojske u Evropi, baza borbenih aviona F-16 Špangdalem i područje za obuku Grafenver, najveći poligon NATO-a u Evropi.

Tramp je prošlog ljeta nagovijestio da razmišlja o premještanju nekih trupa iz Njemačke u Poljsku, rekaši poljskom predsjedniku Andžeju Dudi tokom sastanka u Bijeloj kući da "Njemačka nije na nivou na kojem bi trebalo da bude u vezi s NATO-om, a Poljska jeste".

Duda pokušava privući više američkih snaga, čak sugerišući da će Poljska dati više od dvije milijarde dolara za formiranje stalne američke baze, za koju je rekao da bi mogla da bude nazvana "Fort Tramp".

Po sadašnjem planu, bar neke trupe sa sjedištem u Njemačkoj mogu biti premještene u Poljsku.

Bonus video: