Vazdušni napadi na sjeveru Jemena, ubijeno 13 civila

"Užasnuti smo saznali za smrt 13 civila među kojima četvoro djece danas u Jemenu", rekao je direktor organizacije Sejv d Čildren (Save the Children) u Jemenu Gzavije Žuber u saopštenju

1134 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Jemena (Ilustracija), Foto: Hani Mohammed/AP
Detalj iz Jemena (Ilustracija), Foto: Hani Mohammed/AP

Trinaest civila, među kojima i četvoro dece, ubijeno je u vazdušnim napadima na jemensku provinciju Sada, uporištu Huti pobunjenika na sjeveru Jemena, javljaju izvori pobunjenika i ljekarski izvori.

Televizija Al Masirah, glasilo Hutija, javila je da je poginulo 13 osoba, uključujući četvoro djece u napadima koalicije na jedno vozilo u Sadi. Ljekarski izvori potvrdili su da je među žrtvama napada, koji se dogodio u noći od ponedjeljka na utorak, i četvoro djece.

"Užasnuti smo saznali za smrt 13 civila među kojima četvoro djece danas u Jemenu", rekao je direktor organizacije Sejv d Čildren (Save the Children) u Jemenu Gzavije Žuber u saopštenju.

Saudijska Arabija od 2015. godine interveniše u Jemenu na čelu vojne koalicije koja podržava jemensku vladu protiv Huti pobunjenika, koje sa druge strane podržava Iran. Huti su zauzeli više regiona u zemlji uključujući i glavni grad Sanu.

UN i nevladine organizacije za odbranu ljudskih prava optužuju koaliciju i pobunjenike za nasilje i navode da bi kršenja ljudskih prava u Jemenu mogla da predstavljaju ratne zločine.

Napad je osudilo više nevladinih organizacija među kojima Oksfam, Norveški savjet za izbjeglice CNR i drugi.

"Osuđujemo nasilje svih strana u sukobu", rekao je Muhsin Sidiki, direktor Oksfama za Jemen.

Direktor CNR-a za Jemen Mohamed Abdi je zatražio istragu i da strane odgovorne za te smrti polože račune.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija danas je saopštila da su presreli balističku raketu koju su pobunjenici ispalili iz Sade ka graničnoj oblasti Nadžran sa Saudijskom Arabijom, a da su prethodno uništili dronove sa bombama upućene ka saudijskom gradu Kamis Mušaitu, prenosi saudijska novinska agencija SPA.

Bonus video: