Novi raketni napad u Iraku, peti napad u deset dana

Najmanje 32 napada bila su uperena na američke vojnike ili diplomate u Iraku od oktobra 2019. godine

899 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Iraka (Ilustracija), Foto: Bram Janssen/AP
Detalj iz Iraka (Ilustracija), Foto: Bram Janssen/AP

Rakete su ponovo rano jutros pogodile strogo obezbijeđenu Zelenu zonu u glavnom gradu Iraka Bagdadu, gdje se nalazi američka i druge strane ambasade, u petom napadu ovog tipa za deset dana, javio je bezbednosni izvor koji je unutar zone.

Novinari agencije Frans pres čuli su najmanje tri eksplozije, poslije čega se čuo zvuk sirena u Zelenoj zoni.

Za sada nije prijavljeno da ima poginulih ni štete. Kao i prilikom ranijih napada ni ovog puta niko nije preuzeo odgovornost za napad, mada Vašington optužuje proiranske snage.

Od 8. juna to je drugi slučaj napada koji je stigao blizu američke ambasade. U ostalim napadima je dva puta gađani aerodrom u Bagdadu, trenutno zatvoren zbog koronavirusa i gdje su raspoređeni američki vojnici, kao i bazu na sjeveru Bagdada, bazu Tadži, gdje se takođe nalaze američke trupe.

Najmanje 32 napada bila su uperena na američke vojnike ili diplomate u Iraku od oktobra 2019. godine.

Tenzije između Vašingtona i Teherana, neprijatelja koji se spore oko uticaja u Iraku, dodatno su se pogoršale posljednjih mjeseci, pogotovo poslije ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija i njegovog iračkog pomoćnika u Bagdadu u januaru.

U Iraku je 5.200 američkih vojnika bilo prošle godine prije povlačenja njih više stotina zbog raketa i zbog Kovida-19. Irački parlament je izglasao odluku o proterivanju američkih trupa iz zemlje, ali ta mjera još nije primenjena.

Bonus video: