EU blokira određeni uvoz i izvoz sa Krima

EU za godinu dana produžila sankcije Rusiji zbog pripajanja Krima

Te kaznene mjere su uvedene u ljeto 2014. godine usred ukrajinske krize, nekoliko mjeseci pošto je Rusija pripojila crnomorsko poluostrvo Krim

294 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) saopštila je danas da je za još godinu dana produžila ekonomske sankcije Rusiji uvedene 2014. godine poslije pripajanja crnomorskog poluostrva Krim.

EU blokira određeni uvoz i izvoz sa Krima i zabranila je preduzećima baziranim u EU da investiraju i pružaju turističke usluge na tom poluostrvu.

"Savjet EU odlučio je danas da za još godinu dana produži sankcije, do 23. juna 2021. godine, kao odgovor na rusko nezakonito pripajanje Krima", navodi se u saopštenju i podsjeća da EU ne priznaje to pripajanje.

Te kaznene mjere su uvedene u ljeto 2014. godine usred ukrajinske krize, nekoliko mjeseci pošto je Rusija pripojila crnomorsko poluostrvo Krim poslije čega je uslijedila pobuna proruskih separatista na istoku Ukrajine. 

EU je uvela i sankcije za oko 150 osoba bliskih predsjedniku Vladimiru Putinu. Njihovi bankarski računi u EU su zamrznuti i ne mogu da dobiju vize za putovanje.