NVO kritikuju EU zbog praćenja migranata dronovima

Kako se dodaje u izvještaju, Fronteks koristi dronove i avione da bi "ustanovila prisustvo tih brodova i njihovu poziciju, ali ne pokreće operacije spasavanja"

230 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Humanitarne nevladine organizacije kritikovale su danas EU da koristi svoje izviđačke avione na Mediteranu radi otkrivanja migranata i upozoravanja Libije da ih presrijeće, sprečavajući tako humanitarne brodove da im pomognu.

Ta praksa predstavlja kršenje međunarodnog prava i ljudskih prava migranata, koji se vraćaju u pritvorne kampove u Libiji, navele su u izvještaju četiri evropske humanitarne NVO (Alarm Phone, Borderline-Europe, Mediterranea Saving Humans i Sea-Watch).

Te NVO dodaju da je na "desetine hiljada" migranata tako vraćeno u Libiju i spriječeno da dođu u Evropu.

Ta strategija takođe dovodi do brodoloma i "masovnih smrti", navode NVO.

Kako se dodaje u izvještaju, evropska agencija za kontrolu granice, Fronteks, koristi dronove i avione da bi "ustanovila prisustvo tih brodova i njihovu poziciju, ali ne pokreće operacije spasavanja".

Jedan portparol Fronteksa odbacio je te tvrdnje kao "potpuno neistinite", dodajući da je ta agencija posljednjih godina doprinijela spasavanju više od 330.000 osoba. On je takođe negirao da Fronteks koristi dronove.

Nakon smirivanja situacije tokom pandemije koronavirusa i dolaskom ljeta, broj pokušaja prelaska te zone iz pravca Libije bi mogao da se poveća narednih sedmica.

Bonus video: