Pelosi naložila ukljanjanje portreta rasista iz Kongresa SAD

Ona je istakla da je Kongres "srce američke demokratije"

1132 pregleda 1 komentar(a)
Pelosi, Foto: AP Photo
Pelosi, Foto: AP Photo

Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi (Nancy) naložila je danas uklanjanje iz Kapitola portreta nekoliko bivših predsjednika donjeg doma koji su bili na funkciji tokom Konfederativne Američke države koja je postojala od 1861. do 1865. godine.

Nensi Pelosi je u pismu službenicima Predstavničkog doma naložila neposredno uklanjanje portreta Roberta Hantera (Hunter) iz Virdžinije, Džejmsa Ora (James Orr) iz Južne Karoline, Hauela Koba (Howell Cobb) i Čarlsa Krisp (Charles Crisp) iz Džordžije.

Ona je istakla da je Kongres "srce američke demokratije" i da "u slavnim dvoranama Kongresa nema mjesta sjećanju na neke ljude koji predstavljaju oličenje nasilne netrpeljivosti i grotesknog rasizma Konfederacije".

Pelosi je podsjetila da je 19. jun dan kada su 1865. godine mnogi Afroamerikanci dočekali kraj ropstva poslije građanskog rata. Pelosi je taj dan nazvala "lijepom i ponosnom proslavom slobode za Afroamerikance".

Dodala je da ovogodišnja proslava dolazi u trenutku "vanredne nacionalne tjeskobe", zbog Afroamerikanaca ubijenih zbog rasne nepravde i policijske brutalnosti.

Pelosi je ukazala na smrt Džordža Flojda (George Flojd) koji je 25. maja umro pod nogama policajaca što je pokrenulo talas nemira u SAD i protesta širom svijeta.

Bonus video: