Klobučar se neće takmičiti za potpredsjednicu zato što je bjelkinja

Senatorka je poručila da je potrebno "odmah izliječiti naciju"

1236 pregleda 6 komentar(a)
Klobučar, Foto: AP Photo
Klobučar, Foto: AP Photo

Američka senatorka Ejmi Klobučar povukla se iz kruga potencijalnih potpredsjedničkih kandidata demokrate Džoa Bajdena i poručila kako istorijski trenutak zahtijeva da demokratski potpredsjednički kandidat prvi put bude žena koja nije bjelkinja.

"Ovo je trenutak da postavimo ženu koja nije bjelkinja ('woman of color'), a ima tako puno izrazito kvalifikovanih žena", kazala je u intervjuu za MSNBC.

"Ako želite odmah izliječiti naciju (…) - ovo je sigurno pravi način za to", dodala je.

Klobučar je rekla da je razgovarala sinoć o tome s Bajdenom.

Bajden, koji će se suočiti s Donaldom Trampom na predsjedničkim izborima 3. novembra, pod pritiskom je da izabere crnkinju za potpredsjedničku kandidatkinju, usljed rasnih tenzija nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda prilikom privođenja, nakon čega su izbili veliki protesti širom SAD, piše Hina.

Biden je obećao da će izabrati ženu za potpredsjedničku kandidatkinju, a nekoliko tamnoputih žena spominje se u tom kontekstu, uključujući senatorku Kamalu Heris i poslanicu u Predstavničkom domu Val Demings.

Neke afroamerički vođe i aktivisti poručili su da bi crna potpredsjednička kandidatkinja pokazala afroameričkim glasačima, ključnoj komponenti demokratske baze, da je Bajden predan adresiranju problema poput reforme krivičnog pravosuđa i policijskog prekoračivanja ovlašćenja.

Bonus video: