Kina planira da formira biro u Hongkongu za prijetnje po nacionalnu bezbjednost

Današnja objava će sigurno povećati zabrinutost da će komunistička vlast Kine nastaviti da steže obruč oko Pekinga, gdje su prošle godine mjesecima trajale masovne antivladine demonstracije, često nasilne

333 pregleda 0 komentar(a)
Novi biro će uticati na demonstracije: Detalj sa jednog od protesta, Foto: Kin Cheung/AP
Novi biro će uticati na demonstracije: Detalj sa jednog od protesta, Foto: Kin Cheung/AP

Kina planira da formira specijalan biro u Hongkongu koji će istraživati i procesuirati krivična djela koja se smatraju prijetnjom po nacionalnu bezbjednost, objavila je danas državna agencija Sinhua.

Iznoseći detalje novog kontroverznog kineskog zakona o nacionalnoj bezbjednosti, Sinhua je navela da će sva tijela vlade Hongkonga, autonomne teritorije, biti direktno odgovorna centralnoj vladi u Pekingu.

Današnja objava će sigurno povećati zabrinutost da će komunistička vlast Kine nastaviti da steže obruč oko Pekinga, gdje su prošle godine mjesecima trajale masovne antivladine demonstracije, često nasilne.

Peking navodi da je odlučan da primijeni zakon o nacionalnoj bezbjednosti na Hongkong, uprkos oštrim kritikama da on podriva pravne i političke institucije tog finansijskog centra.

Detalje novog zakona o nacionalnoj bezbjednosti Sinhua je objavila poslije sastanka ključnog odbora parlamenta Kine za zakonodavstvo.

Sinhua je navela da na sastanku nije bilo riječi o sudbini tog zakona.

Bonus video: