Vlasnik Amazon "imperije" najbogatiji čovjek u novijoj istoriji

Prema pisanju Bloomberga, Bezosovo bogatstvo u ponedjeljak je prešlo prag od 150 milijardi dolara i time je za čak 55 milijardi USD bogatiji od šefa Microsofta i drugog najbogatijeg čovjeka u svijetu, Billa Gatesa
109 pregleda 0 komentar(a)
Džef Bezos, Foto: Screenshot (YouTube)
Džef Bezos, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 08.12.2018. 21:12h

Osnivač i izvršni direktor Amazona, Jeff Bezos, najbogatiji je čovjek u novijoj istoriji.

Prema pisanju Bloomberga, Bezosovo bogatstvo u ponedjeljak je prešlo prag od 150 milijardi dolara i time je za čak 55 milijardi USD bogatiji od šefa Microsofta i drugog najbogatijeg čovjeka u svijetu, Billa Gatesa.

Gates-ovo bogatstvo procjenjuje se na 95,3 milijarde dolara, a da nije bilo njegove darežljivosti i dobrotvornih donacija, u iznosu od 2,9 milijarde USD u gotovini i 700 miliona Microsoftovih dionica, njegova neto vrijednost danas bi svakako iznosila preko 150 milijardi dolara, prenosi SEEbiz.

Uračuna li se inflacija, prag od 100 milijardi dolara koji je Gates prešao 1999. godine, na vrhuncu informatičkog buma, danas bi vrijedilo 149 milijardi dolara.

Bezos je prešao i tu liniju pa je najbogatiji čovjek od 1982. godine, kada je Forbes prvi put objavio listu najbogatijih ljudi.

Neto vrijednost njegovog bogatstva, samo ove godine, skočila je za 52 milijarde dolara.

Samo taj skok viši je od ukupne vrijednosti cijele Alibaba Grupe i bogatstva direktora Jacka Maa, najbogatijeg Azijca.

Ipak, Bezos i dalje nije dovoljno jak da samostalno s trona skine najbogatiju dinastiju, porodicu Walton, koja stoji iza najvećeg trgovačkog lanca Walmart i čije se ukupno bogatstvo procjenjuje na 151,5 milijardi dolara.