Sudija naredio predsjedniku Brazila da nosi masku

Sudija Renato Koeljo Boreli je u odluci napisao da je šef države, Bolsonaro, nekorišćenjem maske "izložio druge ljude opasnosti od zarazne bolesti koja je uznemirila zemlju"

7963 pregleda 1 komentar(a)
Žair Bolsonaro, Foto: AP
Žair Bolsonaro, Foto: AP

Brazilski savezni sudija naredio je predsjedniku Žairu Bolsonaru da se pridržava pravila i da u javnosti stalno koristi sanitarnu masku.

Bolsonaro je prethodnih nedjelja bez maske bio na nekim skupovima, a viđan je i u pekarama i na pijacama, okružen masom ljudi.

Krajem aprila okrug glavnog grada, Brazilije, uveo je obavezno korišćenje maski na javnom mjestu kako bi se obuzdalo širenja novog koronavirusa, a kazna za prekršioce je u iznosu od 390 američkih dolara.

Sudija Renato Koeljo Boreli je u odluci napisao da je šef države, Bolsonaro, nekorišćenjem maske "izložio druge ljude opasnosti od zarazne bolesti koja je uznemirila zemlju".

Ranije je sud Bolsonaru naložio da objavi rezultate tri testiranja na KOVID-19 početkom marta, i svi su bili negativni na virus, ali od tada on nije objelodanio nijedan rezultat testova kojima se povremeno podvrgava.

Bolsonaro je ponekad na javnim skupovima ipak s maskom, za razliku od drugih šefova država - predsjednika SAD Donalda Trampa, Meksika Andresa Manuela Lopesa Obradora i Argentine Alberta Fernandesa koji se čak grlio s pristalicama ne noseći masku, iako je to obavezno u glavnom gradu Argentine.

Brazilski predsjednik konstantno umanjuje rizik od epidemije KOVID-19 i insistira na tome da će posljedice izolacije po ekonomiju i društvo biti veće od štete od razboljevanja.

U Brazilu je više od 51.000 ljudi umrlo od posljedica koronavirusa.

Bonus video: