Gutereš: Aneksija Zapadne Obale bi bila glavni faktor destabilozovanja regiona

Generlani sekretar UN se nada da Izrael ipak neće anektirati Zapadnu obalu

1484 pregleda 0 komentar(a)
Postavljena žica na granici između Palestine i Izraela, Foto: Beta/AP
Postavljena žica na granici između Palestine i Izraela, Foto: Beta/AP

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je nadu da će Izrael čuti globalne pozive i neće anektirati djelove Zapadne obale, čime bi podrio rješenje po modelu dvije države decenijskog izraelsko-palestinskog sukoba.

Gutereš je u intervjuu za Asošiejted pres rekao da UN stalno upućuju poruku "da aneksija ne bi bila samo protivna međunarodnom pravu, već glavni faktor destabilozovanja regiona".

On je to izjavio pred današnji sastanak Savjeta bezbjednosti UN o Bliskom istoku na visokom nivou na kome će sigurno planovi Izraela o aneksiji oko 30 odsto Zapadne obale, u skladu sa bliskoistočnim planom predsjednika SAD Donalda Trampa, biti glavna tema.

Gutereš će govoriti prije brifinga generalnog sekretara Arapske lige Ahmed Abula Gejta i specijalnog koordinatora za Bliski istok Nikolaja Mladenova. Francuska koja predsjedava Savjetom bezbjednosti ovog mjeseca je najavila da se očekuje učešće više od deset ministara spoljnih poslova kao i palestinskog šefa diplomatije i ambasadora Izraela u UN.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu od Jordana u bliskoistočnom ratu 1967. godine i izgradio desetine naselja u kojma sada živi skoro 500.000 Izraelaca ali nikada nije formalno tvrdio da je to izraelska teritorija zbog oštrog međunarodnog protivljenja.

Palestinci, uz široku međunarodnu podršku, teže da ta teritorija bude centralni deo njihove buduće nezavisne države.

Veći dio međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja na Zapadnoj obali nelegalnim po međunarodnom pravu.

Trampova administracija je međutim zauzela mnogo blaži stav prema jevrejskim naseljima od svojih predhodnika.

Imajući u vidu da su izgledi za ponovni izbor Trampa u novembru neizvesni izraelski čvrstorukaši su apelovali na premijera Izraela Benjamina Netanjahua da brzo započne anaksiju. Novi i koalicioni sporazum u Izraelu uključuje zvaničnu odredbu koja mu omogućuje da predstavi plan aneksije svojoj vladi počev od 1. jula.

Takav jednostrani potez bi mogao skoro sasvim uništiti palestinske nade u osnivanje održive nezavisne države i oštro mu se protiv Palestinci, arapske zemlje i većina preostalog sveta.

Gutereš je rekao da će aneksija podriti oni što on misli da je neophodno, rešenje o dvije države po "kome Izraelci i Palestinci mogu živeti zajedno u miru, poštovati jedni druge i garantovati jedni drugima bezbjednost".

"Nadam se da će taj glas razuma koji nije samo moj, odjekuje širom svijeta, čuti izraelske vlasti i da neće biti aneksije 1. jula", rekao je on

Bonus video: