Više od pedeset zemalja usvojilo propise o autonomnim vozilima

Propisima se predviđa da se sistemi ALKS deluju samo do brzine od 60 km/h i samo na putevima na kojima je zabranjeno kretanje pješaka i biciklista

1700 pregleda 1 komentar(a)
Autonomno vozilo, Foto: Shutterstock.com
Autonomno vozilo, Foto: Shutterstock.com

Više od pedeset zemalja, uključujući članice Evropske unije, Japan, Južnu Koreju, usvojilo je propise o autonomnim automobilima koja uključuju i obaveznu "crnu kutiju".

Riječ je obavezujućoj uredbi koju je ove sedmice usvojio Forum za uskladjivanje propisa o vozilima Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE).

Propisi o automatizovanim sistemima za održavanje vozila u traci - ALKS stupiće na snagu 2021. godine.

Ovaj "međunarodni standard je važan korak ka široj upotrebi autonomnih vozila", saopštio je UNECE.

Propisima se predviđa da se sistemi ALKS deluju samo do brzine od 60 km/h i samo na putevima na kojima je zabranjeno kretanje pješaka i biciklista.

Propisano je da se ekrani koji se koriste za druge aktivnosti osim za vožnju, na primer za internet ili video, automatski isključuju čim vozač preuzme kontrolu.

Sistem kontroliše i prisustvo vozača, kao i njegovu dostupnost da preuzme kontrolu nad vozilom. Ona se mjeri sa nekoliko elemenata kao što su zahtev za aktiviranje preuzimanja vozila, treptanje ili klimanje glave.

SAD nisu deo Foruma, ali će američki proizvodjači automobila morati da poštuju nove propise kako bi svoja vozila prodali na tržištu zemalja gde će novi sistem biti na snazi.

Bonus video: