2018. ugrađeno 330 hiljada intrauterinih sredstava kontracepcije

Kina suzbija rađanje Ujgura, visok natalitet među muslimanima dovodi do siromaštva

Kina redovno podvrgava pripadnice te manjina provjeri da li su trudne, nameće im korišćenje intrauterinih sredstava kontracepcije, sterilizaciju i čak abortus u stotinama hiljada slučajeva, pokazuju podaci. Za nepoštovanje tih mjera je predviđen zatvor

3154 pregleda 0 komentar(a)
Porodica Ujgura, Foto: BETAPHOTO
Porodica Ujgura, Foto: BETAPHOTO

Kineska vlast drakonskim mjerama obara natalitet Ujgura i drugih muslimanskih manjina da bi im smanjila brojnost, dok istovremeno stimuliše rađanje većinskog Han stanovništva.

Ta praksa je raširenija i sistematičnija nego što se do sada znalo, pokazalo je istraživanje AP-a zasnovano na državnoj statistici i dokumentima, i razgovorima s 30 bivših zatvorenika, njihovom rodbinom i jednim bivšim zatvorskim čuvarom.

Kampanju suzbijanja rađanja tokom poslednje četiri godine u krajnje zapadnom regionu Sinkjanga, gdje živi turkofona manjinska grupa Ujgura, neki stručnjaci nazivaju "demografskim genocidom".

Kina redovno podvrgava pripadnice te manjina provjeri da li su trudne, nameće im korišćenje intrauterinih sredstava kontracepcije, sterilizaciju i čak abortus u stotinama hiljada slučajeva, pokazuju podaci. Za nepoštovanje tih mjera je predviđen zatvor.

Vlasti uz to šalju u logore i teško novčano kažnjavaju roditelje ako imaju više od troje djece, utvrdila je agencija AP.

Tragajući za skrivenom djecom, policija pretresa kuće i zastrašuje roditelje, a djecu koju nađe, oduzima i odvodi.

Stopa nataliteta u većinski ujgurskim regionima Hotana i Kašgara opala je za više od 60 odsto od 2015. do 2018. godine, što je posljednja godina dostupna u državnoj statistici.

Stotine miliona dolara koje država daje za kontrolu rađanja, pretvorili su za samo nekoliko godina Sinkjang iz jednog od najbrže rastućih regiona u Kini u jedan od najsporijih, pokazalo je novo istraživanje stručnjaka za Kinu Adriana Cenca koji sarađuje s neprofitnom Memorijalnom fondacijom žrtava komunizma u Vašingtonu.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine i vlada Sinkjanga nisu odgovorili na višestruke molbe za komentar tih podataka.

Međutim, Peking je ranije rekao da su te nove mjere namijenjene pravičnom omogućavanju da kinesko stanovništvo Han i etničke manjine imaju isti broj dece.

Po napuštenoj kineskoj "politici jednog djeteta" koju su vlasti dugo podsticale, ponekad i silom, kontracepcija, sterilizacija i pobačaj nametani su većinskom stanovništvu Han. Ali manjinama je bilo dozvoljeno da imaju po dvoje djece, a u selu i troje.

To se promenilo pod vlašću predsjednika Si Đinpinga, najautoritarnijeg lidera Kine za nekoliko decenija. Ubrzo pošto je on došao na tu dužnost, vlast je revidirala propise o rađanju tako da i Kinezi Han iz Sinkjanga mogu imati i po troje djece, baš kao i manjine.

Iako su na papiru jednaki, Han Kinezi su u velikoj mjeri pošteđeni abortusa, sterilizacije, ubacivanja intrauterinih sredstava kontracepcije i zatvaranja u logore zbog prevelikog broja djece, što se sve nameće drugim stanovnicima Sinkjanga, pokazuju razgovori i podaci.

foto: BETAPHOTO

Žene su u logorima podvrgnute prisilnoj ugradnji intrauterinih sredstava kontracepcije i injekcijama koje, kako izgleda, sprečavaju trudnoću, a neke, tučene do krvarenja, imaju trajne posljedice.

Samo tokom 2014. godine u Sinkjangu je ugrađeno više od 200.000 intrauterinih sredstava kontracepcije, a 2018. godine 60 odsto više, gotovo 330.000.

Kineska zdravstvena statistika takođe pokazuje uporedni porast sterilizacije u Sinkjangu: broj tih intervencija je od 2016. do 2018. godine porastao sedam puta, na više od 60.000 postupaka godišnje.

Kampanja suzbijanja rađanja potiče od zabrinutosti države da visok natalitet među muslimanima dovodi do siromaštva i ekstremizma u Sinkjangu, sušnom, zabačenom regionu gdje poslednjih godina ima napada noževima i bombama, za šta se odgovornost svaljuje na islamske teroriste.

"Namjera možda nije da se u potpunosti eliminiše ujgursko stanovništvo, ali će mu se znatno smanjiti vitalnost i time olakšati njegova asimilacija", rekao je Daren Bajler, stručnjak za ujgurske studije na Univerzitetu Kolorada.

Neki stručnjaci idu dalje od te ocjene: "To je genocid i tačka!", izjavila je stručnjakinja za Ujgure Džoan Smit Finli, sa Univerziteta Njukasl u Velikoj Britaniji. "To nije trenutno, šokantno, masovno ubijanje na mjestu - kao pri genocidu, već spor, bolan, puzeći genocid."