američki gigant popustio

Gugl će medijima plaćati sve objave

Gugl već godinama pokušava da se odbrani od zahtjeva medijskih kompanija širom svijeta da im finansijski nadoknadi korišćenje sadržaja. Posebno su glasni u kritikama bili evropski mediji

2087 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki div interneta - Gugl, objavio je u četvrtak da je spreman da s medijskim kućama sklopi ugovore kojima bi se prvi put obavezao da im isplaćuje naknadu za objavu informativnih sadržaja. Međutim, nisu objasnili kako će sadržaj predstavljati korisnicima, niti koliki prihod u Guglu očekuju.

Gugl već godinama pokušava da se odbrani od zahtjeva medijskih kompanija širom svijeta da im finansijski nadoknadi korišćenje sadržaja. Posebno su glasni u kritikama bili evropski mediji, navodi Rojters.

Američki div u četvrtak je konačno popustio i poručio da je spreman da posegne u džep, prenosi Jutarnji list.

"Danas objavljujemo program kupovine licenci na osnovu kojeg ćemo izdavačima plaćati kvalitetni sadržaj za potrebe novog ‘informativnog iskustva’, u planu u drugoj polovini godine”, objavio je na blogu Guglov potpredsjednik za vijesti Bred Bender.

‘Informativno iskustvo’ novi je Guglov proizvod koji će biti lansiran na ‘Gugl Njuzu i Gugl Diskaveriju.’

U prvoj fazi Gugl će potpisati ugovore s njemačkim Der Spiegelom, Die Zeitom, Frankfurter Allgemeine Zeitungom i Rheinische Postom, australijskom Schwartz Medijom, The Conversationom i Solstice Medijom i brazilskim Diarios Associadosom A Gazetom. U sljedećoj fazi biće potpisani ugovori i s medijima drugih zemalja.

Bender u objavi ne objašnjava kako će sadržaje predstavljati korisnicima, niti koliki prihod u Guglu očekuju.

„Živahna industrija vijesti je važna, možda i važnija nego do sada, jer ljudi traže pouzdane informacije u vreme pandemije i sve veće zabrinutosti zbog rasne nepravde širom svijeta“, zaključio je čelnik Gugla.