uprkos osudi palestine i međunarodne zajednice

Izrael ne brine međunarodno protivljenje aneksiji Zapadne obale

Netanjahuovu viziju prekrajanja mape Svete zemlje, u skladu sa bliskoistočnim planom predsjednika SAD Donalda Trampa, pozdravili su izraelski desničari, a osudili Palestinci i međunarodna zajednica

3342 pregleda 0 komentar(a)
Granica između Izraela i Palestine, Foto: Beta/AP
Granica između Izraela i Palestine, Foto: Beta/AP

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je izgleda riješen da ispuni obećanje i započne aneksiju djelova okupirane Zapadne obale i to vjerovatno već sjutra.

Njegovu viziju prekrajanja mape Svete zemlje, u skladu sa bliskoistočnim planom predsjednika SAD Donalda Trampa, pozdravili su izraelski desničari, a osudili Palestinci i međunarodna zajednica. Međutim, protivnici su te namjere uglavnom samo osudili tako da se čini da skoro ništa ne može da spriječi Netanjahua da ostvari plan koji bi mogao zauvijek izmijeniti izgled Bliskog istoka.

Izraelski desničari su se već dugo zalagali za aneksiju djelova Zapadne obale, tvrdeći da su vitalni za bezbjednost zemlje i neodvojivi dio biblijske Zemlje Izrael.

Veći dio sveta smatra Zapadnu obalu, osvojenu od Jordana u ratu 1967. godine, okupiranom teritorijom i desetine jevrejskih naselja podignutih na njoj, u kojima živi skoro pola miliona Jevreja, nelegalnim.

Predsjednik Tramp je okružen savjetnicima bliskim jevrejskim naseljenicima najpre priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela krajem 2017. godine i potom premestio ambasadu svoje zemlje iz Tel Aviva u taj grad, pa priznao aneksiju Golanske visoravni i proglasio da jevrejska naselja nisu nelegalna.

Netanjahu je u nastojanju da ga u izbornoj kampanji podrže čvrstorukaši počeo da govori o aneksiji prošle godine, a Tramp je u januaru predstavio bliskoistočni plan koji predvidja izraelsku kontrolu nad oko 30 odsto Zapadne obale, uključujuči sva jevrejska naselja i stratešku dolinu Jordan.

Izraelski lider je taj plan pozdravio, a Palestinci su ga u potpunosti odbacili.

Izrael i SAD obrazovali su zajedničku komisiju da pripremi mape područja koje Izrael može da zadrži.

Na osnovu koalicionog sporazuma o novoj vladi sa svojim nekadašnjim rivalom, sada ministrom odbrane Benijem Gancom, Netanjahu može da predstavi taj predlog svojim ministrima počev od 1. jula.

On u svakom slučaju namjerava da krene napred prije predsjedničkih izbora u SAD zakazanih za novembar, makar i ograničenim potezima u prvoj fazi, pogotovo zato što je ponovni izbor Trampa pod znakom pitanja.

Palestinci teže da Zapadna obala bude glavni dio njihove buduće države koja će obuhvatiti i pojas Gaze, a glavni grad će biti istočni Jerusalim.

Trampov plan im nudi samo ograničenu autonomiju na djelovima teritorije kojoj teže, i državnost pod uslovom da ispune niz oštrih uslova.

Generalni sekretar UN, EU i vodeće arapske zemlje su rekli da će aneksija prekršiti međunarodno pravo i uveliko podriti izglede za palestinsku nezavisnost.

Palestinska uprava se protivi aneksiji, ali je isključila svaki nasilan odgovor.

Ipak, opasnost od sukoba mogla bi vremenom da poraste imajući u vidu prepreke koje mogu iskrsnuti, između ostalog zbog Netanjahuovog odbijanja da se Palestincima koji žive na anektiranoj zemlji da državljanstvo, ocjenjuje AP.

Izrael bi mogao biti optužen da stvara sistem aparthejda, što će izazvati oštru međunarodnu osudu.

Palestinci koji ne žive na anektiranoj zemlji suočiće se sa drugim izazovima i teško će moći da se kreću između svojih gradova, pa čak i da stignu do svojih polja.

Palestinska uprava je već prekinula veze s Izraelom zbog najavljene aneksije, a međunarodno finansiranje bi moglo da se smanji ili prekine.

S obzirom da od međunarodne zajednice stižu samo upozorenja i osude, a na vidiku nema konkretnih akcija, ni međunarodnih sankcija zbog prava veta SAD u UN, najveća prepreka Netanjahuovom potezu nazire se u samom Izraelu.

Zvaničnici SAD su rekli da ne bi dopustili jevrejskoj državi da ostvari plan ako ne postoji dogovor s Gancom, bivšim komandantom izraelske vojske.

Ganc je u ponedeljak istakao da je njegov prioritet da vodi zemlji kroz krizu nastalu zbog pandemije koronavirusa i sve što nije s tim povezano će čekati.

Ironično je i da se neki jevrejski naseljenici čvrstorukaši protive planu jer, kako kažu, ne mogu da prihvate nikakvu viziju palestinske države.

U slučaju da plan ostane zamrznut vreme za aneksiju bi moglo isteći jer se Trampov protivnik demokrata Džo Bajden tome protivi.

Preporučujemo za Vas