Otkriveni detalji novog kineskog zakona koji Hongkongu smanjuje autonomiju

"Krivični elementi tog zakona su zastrašujući", ocijenio je za agenciju Rojters Sajmon Jang, profesor prava na univerzitetu u Hongkongu

5599 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP Photo
Foto: AP Photo

Peking je objavio pojedinosti novog zakona o sigurnosti za Hongkong koji najavljuje autoritarnije doba najslobodnijeg kineskog grada uz moguću kaznu doživotnim zatvorom u slučaju traženja otcjepljenja, subverzivnog djelovanja, terorizma i dosluha sa stranim silama.

Kineski parlament je ranije u utorak usvojio zakon o sigurnosti koji Pekingu daje široka ovlašćenja u njegovom sprovođenju i vodi najradikalnijim promjenama posljednjih decenija u načinu života tog dalekoistočnog finansijskog centra od 7,5 miliona stanovnika.

Peking je pojedinosti zakona držao u tajnosti ne dajući stanovnicima Hongkonga vremena da "svare" složeni zakon prije no što je stupio na snagu u 23 sata po lokalnom vremenu, prenosi Hina.

Trenutak stupanja zakona na snagu se doživljava i kao simbolično poniženje Britanije jer dolazi samo sat prije 23. godišnjice britanske predaje Hongkonga Kini. Tom je prilikom posljednji kolonijalni guverner tog grada Kris Paten, oštar kritičar kineskog zakona, suznih očiju predao natrag Hongkong pod kinesku vlast.

Zbog straha od novog zakona, grupa istaknutog aktivista Džošue Vonga Demosisto i druge prodemokratske grupe su najavile da će se raspustiti.

"Krivični elementi tog zakona su zastrašujući", ocijenio je za agenciju Rojters Sajmon Jang, profesor prava na univerzitetu u Hongkongu.

"Nadajmo se da niko neće iskušavati taj zakon, jer će posljedice po pojedinca i pravni sistem biti nepopravljive."

Vlasti Pekinga i Hong Konga insistiraju da je zakon usmjeren na nekoliko "izazivača problema" i da neće uticati na prava i slobode ili interes ulagača.

Dok se u Pekingu donosio sporni zakon, garnizon kineske vojske u Hongkongu održao je vježbu koja je uključivala zaustavljanje sumnjivih plovila i hapšenje bjegunaca, objavila je televizija kineske vojske CCTV.

Uz stroge kazne, sigurnosna agencija u nadležnosti Kine

U najtežim slučajevima kršenja novog zakona zločini će biti kažnjavani doživotnim zatvorom, a kazne inače idu do 10 godina zatvora. Imovina povezana sa zločinom može biti zamrznuta ili zaplijenjena.

U slučajevima preklapanja kineski će zakon imati prednost nad postojećim zakonom Hongkonga, a vlasti matice Kine mogu preuzeti nadležnost nad nekim krupnijim slučajevima.

Za tumačenje zakona biće nadležan najviši odbor kineskog parlamenta.

Sudije u slučajevima koji se tiču sigurnosti imenuje čelnik Hongkonga

Po zakonu će u Honkongu prvi put biti uspostavljena nova nacionalna agencija za sigurnost i neće biti pod nadležnošću lokalne vlasti. Vlasti mogu pratiti i prisluškivati ljude za koje se sumnja da ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

Oni koji od stranih sila traže da uvode sankcije, blokiraju ili poduzimaju druge neprijateljske postupke spram Hongkonga ili Kine mogu biti proglašeni krivim za dosluh, odnosno urotu sa stranim zemljama.

Vlasti treba da preduzmu potrebne mjere za "jačanje upravljanja i pružanja usluga ograncima međunarodnih organizacija stranih zemalja, kao i stranih medija i nevladinih organizacija u gradu", kaže zakon.

Većina stanovnika Hongkonga se protivi zakonu, po anketi sprovedenoj ovoga mjeseca za agenciju Rojters, ali podrška protestima je pala i ima tek tijesnu većinu.

Ujedinjeno Kraljevstvo, Evropska unija, Japan, Tajvan i drugi su kritikovali zakon, no Kina odgovara da se "upliću" u njena unutrašnja pitanja.

Bonus video: