Peć upaljena nakon ubistva Hašogija

Optužnica tereti dva visoka saudijska zvaničnika, bivšeg zamjenika šefa saudijske obavještajne službe, Ahmeda al-Asirija i bivšeg savjetnika kraljevskog suda, Sauda al-Kahtanija, za podsticanje na „ubistvo s predumišljajem sa monstruoznom namjerom“

12730 pregleda 4 komentar(a)
Nastaviće da traži pravdu: Hatidže Čengiz, Foto: AP
Nastaviće da traži pravdu: Hatidže Čengiz, Foto: AP

Radnik u saudijskom konzulatu u Istanbulu rekao je juče na sudu da je od njega traženo da naloži peć manje od sat nakon što je saudijski novinar Džamal Hašogi ušao u zgradu, gdje je ubijen.

Zeki Demir, lokalni tehničar koji je radio za konzulat, svjedočio je na prvom danu suđenja u odsustvu grupi od 20 Saudijaca za jezivo ubistvo, koje je izazavalo međunarodnu osudu i ukaljalo imidž de fakto vladara Saudijske Arabije.

Demir je na dan ubistva pozvan u rezidenciju konzula nakon što je Hašogi ušao u obližnji konzulat po dokumenta.

„Tamo je bilo pet-šest osoba … Tražili su da upalim peć. Osjećala se panika,“ ispričao je Demir.

Hašogi je nestao nako što je pošao u konzulat po dokumenta za vjenčanje u oktobru 2018. Neke zapadne vlade, kao i CIA, kažu da vjeruju da je ubistvo naredio saudijski princ prestolonasljednik Muhamed bin Salman, što saudijski zvaničnici demantuju.

Hašogijeva vjerenica Hatidže Čengiz je čekala ispred konzulata gdje su ga, prema tvrdnjama tužilaca, ugušili, a njegovo tijelo raskomadali.

Optužnica tereti dva visoka saudijska zvaničnika, bivšeg zamjenika šefa saudijske obavještajne službe, Ahmeda al-Asirija i bivšeg savjetnika kraljevskog suda, Sauda al-Kahtanija, za podsticanje na „ubistvo s predumišljajem sa monstruoznom namjerom“.

Ostalih 18 optuženih je navodno prebačeno u Tursku da ubiju Hašogija, istaknutog novinara koji je bio sve više kritičan prema princu prestolonasljedniku.

Optuženima se sudi u odsustvu i malo je vjerovatno da će ih Saudijska Arabija ikad predati. Kraljevina je optužila Tursku da nije sarađivala s odvojenim, uveliko tajnovitim, suđenjem u Rijadu prošle godine.

Saudijski sud je u decembru osudio na smrt pet osoba a tri na zatvorske kazne, ali je Hašogijeva porodica kasnije saopštila da oprašta njegovim ubicama, čime im je praktično omogućila formalnu amnestiju prema saudijskom zakonu.

Prema navodima optužnice, Demir je takođe rekao da je vidio mnoge ražnjeve mesa i mali roštilj pored peći u konzulovoj bašti. Mermerne ploče oko peći promijenile su boju kao da su očišćene nekim hemijskim sredstvom.

Aktivisti kampanje za ljudska prava se nadaju da će suđenje u Istanbulu baciti novo svjetlo na slučaj i ojačati argument za sankcije Rijadu ili za primjenu univerzalne jurisdikcije, što bi moglo dovesti do hapšenja osumnjičenih ako budu putovali u inostranstvo.

„Pravda u ovim složenim ambijentima ne može biti zadovoljena preko noći,“ kazala je za Rojters Anjes Kalamar, specijalna izvjestiteljka UN za vansudska ubistva.

„Ali, dobar proces ovdje može nagomilati dokaze za ono što se može desiti za pet, 10 godina, kad god okolnosti sazru“.

Čengiz je ove nedjelje izjavila za Rojters da se nada da će suđenje otkriti nove dokaze o ubistvu njenog muža, posebno u vezi s tim što se desilo s njegovim tijelom. Turski zvaničnici kažu da su ubice možda pokušale da spale njegove ostatke ili da ih rastvore u kiselini.

Bonus video: