studija szo-a

Skoro trećina uzoraka COVID-a 19 pokazuje mutaciju, ali ne i težu bolest

Čelnik SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus je rekao da bi ta organizacija uskoro trebala dobiti rezultate kliničkih ispitivanja lijekova koji bi molgi biti učinkoviti u liječenju COVID-a 1

6587 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Gotovo 30 posto uzoraka genoma virusa uzročnika COVID-a 19 koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) imalo je znakove mutacije, no nema dokaza da je to dovelo do težeg oblika bolesti, rekla je funkcionerka te organizacije.

„Mislim da je to dosta rašireno", rekla je Soumija Svaminatan, glavna naučnica SZO-a, agenciji Reuters na marginama konferencije Udruženja novinara u UN-u (ACANU) u Ženevi, prenijela je Hina.

SZO je do sada prikupio 60.000 uzoraka virusa, rekla je.

Naučnici u istraživačkom centru Skrips ovog mjeseca otkrili su da se do aprila u 65 posto slučajeva bolesti u svijetu radilo o mutiranom virusu.

Genetska mutacija novog koronavirusa, označena D614G, značajno povećava njegovu sposobnost da zarazi stanice te bi mogla objasniti zašto se bolest na sjeveru Italije i Njujorku širila brže nego ranije tokom pandemije, ocijenili su u studiji.

Mutirani virus kružio Evropom i Amerikom

Maria Van Kerkhov, epidemiologinja SZO-a, rekla je da je mutirani soj virusa identificiran još u februaru i da je kružio u Evropi i Americi.

"Za sada nema dokaza da to vodi težem obliku bolesti", rekla je.

Čelnik SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus je rekao da bi ta organizacija uskoro trebala dobiti rezultate kliničkih ispitivanja lijekova koji bi molgi biti učinkoviti u liječenju COVID-a 19.

„Gotovo 5.500 pacijeneta u 39 zemalja za sada je uključeno u ispitivanja", rekao je on, referirajući se na klinička ispitivanja koja vodi ta UN-ova agencija.