pozvali szo da promijene smjernice za prevenciju

Grupa od 239 naučnika: Koronavirus može da se širi u vazduhu znatno više od dva metra

"Pranje ruku i socijalno distanciranje je prikladno, ali prema našem mišljenju nedovoljno da pruži zaštitu od respiratornih mikrokapljica koje nose virus i koje u vazduh izbacuju zaraženi ljudi", napisali su autori

10251 pregleda 7 komentar(a)
Detalj iz Pekinga, Foto: AP Photo
Detalj iz Pekinga, Foto: AP Photo

Međunarodna grupa od 239 naučnika pozvala je danas Svjetsku zdravstvenu organizaciju i druge nadležne da priznaju da koronavirus može da se širi u vazduhu znatno dalje od dva metra i da u skladu s tim promijene smjernice za prevenciju.

U pismu objavljenom ove nedjelje u naučnom časopisu Univerziteta Oksford (Clinical infectious diseases), autori su naveli su da su istraživanja pokazala "izvan svake sumnje" da virusi mogu da putuju kroz vazduh desetinama metara i da su analize pokazale da isto važi i za novi koronavirus, prenio je Frans pres.

"Pranje ruku i socijalno distanciranje je prikladno, ali prema našem mišljenju nedovoljno da pruži zaštitu od respiratornih mikrokapljica koje nose virus i koje u vazduh izbacuju zaraženi ljudi", napisali su autori. Autori, predvođeni Lidijom Moravskom sa Tehnološkog univerziteta u Kvinslendu, preporučili su bolje provjetravanje zatvorenih prostora, postavljanje naprednih filtera za vazduh i ultraljubičastih lampi, kao i sprječavanje da u zgradama ili javnom prevozu bude veliki broj ljudi.

Kada zaražena osoba kašlje ili kija, ona izbacuje kapljice različite veličine. Kapljice veće od onih od pet do deset mikrometara brzo padaju na zemlju u razmaku od metar ili dva, dok manje ostaju u vazduhu znatno duže i putuju dalje, naveli su naučnici.