virtuelna međunarodna konferencija

Bil Gejts optimista u vezi sa suzbijanjem koronavirusa

Rekao je da su "potrebni lideri koji će donositi čvrste odluke o raspodjeli (ljekova i vakcine) zasnovane na ravnopravnosti, a ne samo na faktorima vezanim za tržište"

10418 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Američki filantrop i milijarder Bil Gejts rekao je danas da je "optimista u vezi sa suzbijanjem bolesti KOVID-19", i pozvao je da se ljekovi i vakcina - kada je bude, rasporede onima kojima su najviše potrebni, a ne onima koji nude najviše novca.

"Ako pustimo da ljekovi i vakcine idu onima koji nude najviše, umjesto onih kojima su najviše potrebni, pandemija će biti dugotrajnija, nepravednija i ubitačnija" - rekao je osnivač Majkrosofta u video-poruci na virtuelnoj međunarodnoj konferenciji o KOVIDU-19.

Rekao je da su "potrebni lideri koji će donositi čvrste odluke o raspodjeli (ljekova i vakcine) zasnovane na ravnopravnosti, a ne samo na faktorima vezanim za tržište".

Gejts je rekao da je pandemija prekinula lance snabdijevanja ljekovima, što je rizik za mnoge ljude u svijetu, ne samo u siromašnoj podsaharskoj Africi.

"Ali sam optimista. Mi ćemo pobijediti KOVID-19 i nastavićemo da ostvarujemo napredak protiv side i drugih zdravstvenih kriza", rekao je Gejts.

On smatra da naučnici ostvaruju veliki napredak, da investicije idu za antiviralne ljekove, da se ostvaruje veliki napredak i u razvoju vakcine, a razlog za njegov optimizam je i solidarnost na svjetskom nivou.

"Svjetska saradnja i rešenost da se nađu sredstva i isporuče tamo gdje su najpotrebnija su presudni", rekao je on.