Budućnost aerodroma: Samouslužna i tehnologija bez dodira

Aerodrom u Dalasu, jedan od najprometnijih na svijetu, isprobava tri tehnologije za predaju prtljaga.

4670 pregleda 21 reakcija 0 komentar(a)
Aerodrom Dalas-Fort Vort, Foto: Shutterstock
Aerodrom Dalas-Fort Vort, Foto: Shutterstock

Uz pandemiju Kovida-19 koja ne posustaje, aerodromi širom svijeta razmišljaju o promjeni poslovanja koja će pružiti putnicima osjećaj sigurnosti i zaštite od bolesti.

Zbog smanjenog broja putnika, troškovi se smanjuju na svim područjima osim na tome.

"Bez obzira na to kako će novo normalno izgledati... sve više će se oslanjati na samouslugu", kaže upravnik međunarodnog aerodroma Dalas-Fort Vort (DFW) Šon Donohju za Rojters.

Šta sa toaletima?

Aerodrom u saradnji sa avio kompanijom Amerikan erlajns, kojoj je sjedište na tom aerodromu, testira samouslužnu predaju prtljaga i nove tehnologije u toaletima koje isključuju fizički dodir s uređajima, od držača za sapune, do vodokotlića i držača za papire za brisanje ruku. Senzori na tim uređajima dojavljivaće i zaposlenima kad ih treba napuniti.

"Najviše prigovora putnika prima se zbog korišćenja toaleta", kaže Donohju.

Dalas isprobava tri tehnologije za predaju prtljaga. Taj aerodrom jedan je od najprometnijih na svijetu dijelom i zahvaljujući tome što ga je Amerikan erlajns odabrao za glavno saobraćajno čvorište.

Prošle je godine DFW uveo biometrijski sistem u kojem lice putnika služi kao propusnica za ukrcavanje na avion za međunarodne letove, a sad razvija sličnu tehnologiju za dolazak putnika u saradnji s američkom pograničnom policijom i carinom.

Delta erlajns otvorio je prvi biometrijski terminal u Atlanti 2018, a neke evropski i azijski aerodromi takođe su počeli koristiti tehnologije koje se temelje na prepoznavanju lica, prenosi Hina.

To je izazvalo zabrinutost zbog povrede privatnosti.

Aerodrom Dalas testira i nove tehnologije u području dezinfekcije uključujući ultraljubičasto zračenje koje uništava mikrobe prije nego što uđu u sistem klima-uređaja.

"Tehnologija je presudna jer može biti vrlo učinkovita", kaže Donohju, ali dodaje da je važno i da putnici vide svojim očima što se događa jer to uliva povjerenje.

DFW je u razvoje novih tehnologija uložio milione dolara.

Aerodrom bilježi rast saobraćaja pa je 11. jula kroz njega prošlo 114.000 putnika, za razliku od aprila kad je imao prosječno oko deset hiljada putnika.

Dalas testira i tehnologiju mjerenja temperature zaposlenih koja ne uključuje ljude, ali to još ne planira za putnike.

Majkl Dejvis, koji vodi program novih tehnologija na London Biznis školi, kaže da će upravo uvođenje novih tehnologija biti najveća promjena među svima koje danas prolaze aerodromi jer će putnici tražiti manje prostora i trošiti manje vremena na kupovinu i obroke na aerodromima.

Bonus video: