Ašark al-Avsat: Ruska delegacija pokušava da spriječi izraelski napad na iranske fabrike u Libanu i Siriji

77 pregleda 1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2018. 12:19h

Ruska delegacija doputovala je u Izrael ove nedjelje da navodno radi na sprječavanju izraelskog napada na iranske fabrike raketa na jugu Libana i Sirije, prenose izraelski mediji pisanje arapskog lista Ašark al-Avsat.

Tokom sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi u ponedjeljak, izraelski premijer Benjamin Netanjahu ga je navodno obavijestio o namjerama Izraela da napadne iranske fabrike oružja, kao i mete proiranskog libanskog Hezbolaha u Siriji i Libanu zbog nastavka isporuka oružja toj šiitskoj ekstremističkoj organizaciji.

Nakon tog sastanka, visoka ruska delegacija stigla je u Izrael radi "pomnog ispitivanja zabrinutosti Izraela za ulogu koju Hezbolah i Iran imaju u Siriji, posebno nakon što je Iran odbio zahtjev Rusije da povuče svoje ljude iz južne Sirije", naveo je arapski list koji se izdaje u Londonu.

"Rekao sam Putinu da ako ne stane samo, djelovaćemo da to zaustavimo. U praksi već djelujemo", rekao je Netanjahu novinarima, objasnivši da se radi o trenutku kada će se Iran ili učvrstiti na tlu sjevernog susjeda ili će taj proces biti zaustavljen.

On je takođe rekao novinarima da Damask prijeti da napadne izraelski međunarodni aerodrom Ben Gurion ako Izrael izvede još jedan vojni udar u Sirji. Izrael je nastojao da se drži po strani u građanskom ratu u toj zemlji ali su izraelske vazduhoplovne snage više puta napadale konvoje oružja namenjene Hezbolahu koji se tamo bori na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Takođe je odgovarao na prelivanje sukoba preko granice iako se vjerovalo da su posrijedi greške.

"Mi uvijek uzimamo sve elemente u razmatranje", rekao je izraelski premijer prije nego što je optužio Iran da pokušava da naruši stabilnost Bliskog istoka.

"Element koji trenutno pokušava da izmijeni status kvo u Siriji i Libanu je jedan-Iran. Taj element aktivno pokušava da preokrene arenu i pretvori Siriju u vojnu koloniju", zaključio je Netanjahu.

Bonus video: