obustavlja se i američki preferencijalni tretman Hongkonga

Tramp potpisao zakon i dekret kojim SAD "kažnjavaju" Kinu u vezi sa Hongkongom

Odluke Trampove administracije protiv Kine su gotovo svakodnevne dok je on pod kritikom zbog porasta broja slučajeva KOVID-19 u Sjedinjenim Državama, i dok radi na predstavljanju svog očekivanog demokratskog izazivača, bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena, kao slabog prema Kini

12497 pregleda 4 komentar(a)
Tramp, Foto: AP Photo
Tramp, Foto: AP Photo

Predsjednik Donald Tramp je potpisao zakon u kojem piše da će SAD smatrati Kinu odgovornom za represivne akcije protiv stanovnika Hongkonga.

Zakonom se predviđaju sankcije za kineske zvaničnike umiješane u nametanje vlasti Pekinga Hongkongu.

Tramp je uz to izdao i dekret kojim se obustavlja američki preferencijalni tretman Hongkonga.

Ta dva poteza su dio ofanzive Trampove administracije na Kinu zbog, kako on naziva, nepravednog postupanja te rastuće azijske supersile, koja je, kako smatra Tramp, sakrila detalje o prenošenju koronavirusa s čovjeka na čovjeka.

Odluke Trampove administracije protiv Kine su gotovo svakodnevne dok je on pod kritikom zbog porasta broja slučajeva KOVID-19 u Sjedinjenim Državama, i dok radi na predstavljanju svog očekivanog demokratskog izazivača, bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena, kao slabog prema Kini.

Odnosi Sjedinjenih Država i Kine su u padu. Otkad su te dvije države potpisale prvu fazu trgovinskog sporazuma, pregovori o tome su u zastoju bez nade da će se pokrenuti prije novembarskih predsedničkih izbora u SAD.