Grupa djece oslobođena iz vjerske škole u Nigeriji: Vezivali ih lancima, vide se tragovi mučenja

Djeca, koja su držana u "nehumanim uslovima", pronađena su u nedjelju u vjerskoj školi u centralnom dijelu Nigerije, rekao je portparol lokalne policije

4362 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupa od 15 djece, uzrasta od dvije do 10 godina, oslobošena je iz vjerske škole u Nigeriji sa vidljivim tragovima mučenja, saopštila je danas lokalna policija.

Djeca, koja su držana u "nehumanim uslovima", pronađena su u nedjelju u vjerskoj školi u centralnom dijelu Nigerije, rekao je portparol lokalne policije.

Prema njegovim riječima, djeca su bila vezana lancima i primjetni su tragovi mučenja.

"Vjerski zvaničnik koji je vodio školu, uhapšen je u policijskoj operaciji", dodao je portparol, navodeći da je otvorena istraga i da će osumnjičeni uskoro biti izveden pred pravosudne organe.

U Nigeriji ima veliki broj neformalnih islamskih škola koje su besplatne, ali djeca moraju da se sama izdržavaju, obično prosjačenjem ili obavljanjem sitnih poslova.

Postojanje tih škola, koje služe i kao "popravni domovi" za mlade toksikomane, izazvalo je skandal 2019. kada su u nekoliko policijskih racija otkriveni nehumani uslovi u kojima su živjela djeca i mladi, vezani lancima i mučeni.

Nakon što su te škole zatvorene zbog koronavirusa, guverneri na sjeveru Nigerije iskoristili su priliku i saopštili da te ustanove neće nastaviti da rade.

Bonus video: