JEDNO VAKCINISANJE NEĆE BITI DOVOLJNO

Gejts: Vakcinu ćete primiti dvaput, stariji možda i tri puta

Gejts je prije desetak dana apelovao da ljekovi za kovid-19 i potencijalna vakcina budu dostupni zemljama i ljudima kojima su najpotrebniji, a ne “onome ko više plati”

9237 pregleda 234 reakcija 39 komentar(a)
Gejts, Foto: AP Photo
Gejts, Foto: AP Photo

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts rekao je da će, kada se pojavi vakcina protiv koronavirusa, starije osobe morati da prime i više od dvije doze.

Trka za vakcinom protiv koronavirusa i dalje traje, ali po svemu sudeći, jedno vakcinisanje neće biti dovoljno za zaštitu.

Novinarka i voditeljka CBS-a pitala je Bila Gejtsa koliko doza vakcine će nam biti potrebno. Njegov odgovor je iznenadio:

“U ovom trenutku ne čini se da će ijedna od vakcina koje se prave biti dovoljne za zaštitu u jednoj dozi, To je bila nada na samom početku. Možda će nas vakcine koje kasnije budu napravljene pozitivno iznenaditi. Ali za sada, kako stvari stoje, ne. Kada je riječ o starijim osobama, one će možda morati da prime i više od dvije doze”.

Gejts je prije desetak dana apelovao da ljekovi za kovid-19 i potencijalna vakcina budu dostupni zemljama i ljudima kojima su najpotrebniji, a ne “onome ko više plati”, rekavši da će oslanjanje na tržišne uslove produžiti smrtonosnu pandemiju.

“Ako jednostavno dopustimo da ljekovi i vakcina odu onome ko najviše plati, umjesto ljudima i mjestima gdje su najpotrebniji, imaćemo dužu, nepravedniju i smrtonosniju pandemiju”, rekao je osnivač Majkrosofta u video poruci objavljenoj tokom virtuelne konferencije na temu koronavirusa koju je organizovalo Međunarodno društvo za borbu protiv AIDS-a.

Preporučujemo za Vas