Putin i Tramp razgovarali telefonom o kontroli naoružanja

Predsjednici su "detaljno razmotrili" razna pitanja kontrole naoružanja obzirom na "posebnu odgovornost Rusije i SAD za održanje međunarodnog mira i bezbjednosti", naveo je Kremlj

3457 pregleda 0 komentar(a)
Putin i Tramp, Foto: Beta/AP
Putin i Tramp, Foto: Beta/AP

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsednik SAD Donald Tramp razgovarali su juče telefonom o kontroli naoružanja i saradnji u borbi protiv koronavirusa, saopšteno je iz Kremlja i Bele kuće. Predsjednici su "detaljno razmotrili" razna pitanja kontrole naoružanja obzirom na "posebnu odgovornost Rusije i SAD za održanje međunarodnog mira i bezbjednosti", naveo je Kremlj.

Prema navodima Bijele kuće, Tramp je ponovio da se nada da će se izbjeći skupa trostrana trka u naoružanju između Kine, Rusije i SAD i rekao da "očekuje sa zadovoljstvom napredak na predstojećim pregovorima o kontroli naoružanja u Beču".

Prema Kremlju dvije strane su ponovo potvrdile da je pravo vrijeme za bilateralne konsultacije o pitanjima kontrole naoružanja, uključujući o Novom Startu (sporazumu o smanjenju strateškog oružja).

Taj jedini preostali sporazum između SAD i Rusije ističe u februaru 2021. Ako ne bude produžen neće biti pravnih ograničenja za američko i rusko nuklearno oružje prvi put u gotovo pola veka. Rusija je ponudila da se produži ugovor za do pet godina ali je Tramp odbio tu ponudu.

Za vrijeme jučerašnjeg razgovora Tramp i Putin su "dodirnuli temu" situacije sa iranskim nuklearnim programom, naveo je Kremlj. Tramp je prije dvije godine povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine sa svjetskim silama. Iran je počeo da krši uslove sporazuma da bi izvršio pritisak na ostale potpisnike da spriječe američke ekonomske sankcije. Dvojica lidera takođe su razgovarali o saradnji dve zemlje u borbi protiv pandemije koronavirusa, prema saopštenju Kremlja.

Bonus video: