UN upozorile na nesrazmjernu upotrebu sile policije na protestima u SAD

"Demonstranti i novinari koji pokrivaju proteste treba da budu oslobođeni od opasnosti "proizvoljnih hapšenja ili nesrazmjerne upotrebe sile" policije", saopštila je portparolka Komesarijata UN za ljudska prava

7588 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa protesta, Foto: Beta/AP
Detalj sa protesta, Foto: Beta/AP

UN su danas upozorile na "nesrazmjernu upotrebu sile" policije prema demonstrantima na protestima protiv rasizma u američkim gradovima i izrazile zabrinutost zbog "mogućih proizvoljnih pritvaranja" demonstranata.

"Mirni protesti koji su bili u gradovima u SAD trebalo bi da mogu da budu nastavljeni", rekla je portparolka Komesarijata UN za ljudska prava, Elizabet Trosel, na konferenciji za novinare u Ženevi i dodala da demonstranti i novinari koji pokrivaju proteste treba da budu oslobođeni od opasnosti "proizvoljnih hapšenja ili nesrazmjerne upotrebe sile" policije.

Američko Ministarstvo pravosuđa u četvrtak je otvorilo istragu o kontroverznih akcija policije u Portlandu gdje su se policajci sukobili sa demonstrantima protiv rasizma.

Na video snimcima emitovanim na društvenim mrežama vide se pripadnici američke savezne policije u uniformi i sa vojnom opremom kako izlaze naglo iz vozila kako bi privodili demonstrante.

Demonstracije protiv rasizma počele se krajem maja poslije smrti Afroamerikanca Džordža Flojda kojeg je ubio policajac, bijelac.

Američki predsjednik Donald Tramp naložio je raspoređivanje savezne policije u nekoliko gradova kako bi se "uspostavio javni red i mir" što je izazvalo kritike opozicionih demokrata.

Bonus video: