Fejsbuk se žali sudu na zahtjev EU za pristup dokumentima

Prema riječima izvora, mnogi dokumenti koje zahtijeva Komisija uključuju medicinsku dokumentaciju zaposlenih, informacije o brizi o djeci i podatke povezane s privatnim investicijama i osiguranjem

1079 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američka kompanija Fejsbuk podnijela je žalbu protiv Evropske komisije poslije spora zbog zahtjeva za pristup dokumentima tog tehnološkog giganta u okviru istraga o prikupljanju podataka.

Regulatorna tijela EU istražuju da li je Fejsbuk zloupotrebljavao podatke svojih korisnika, kao i kako kompanija posluje na svom onlajn tržištu.

Fejsbuk dovodi u pitanje pravo EK na pristup hiljadama "nerelevantnih" dokumenata koja sadrže "veoma lične informacije", potvrdila je kompanija, prenosi briselski portal EURACTIV.

Izvor upoznat sa pitanjem rekao je za EURACTIV.com da je Komisija zahtijevala pristup dokumentima Fejsbuka koji sadrže više od 2.500 specifičnih fraza koje bi se koristile u pretrazi, uključujući veoma opšte ključne reči.

"Sa takvim kriterijumima bilo bi ustupljeno stotine hiljada dokumenata. Mnogi od njih bi otkrili lične i potpuno nebitne lične informacije", naveo je taj izvor.

Od početka istrage 2019. godine Fejsbuk je Komisiji predao više od 300.000 dokumenata, ali američka kompanija navodi da bi davanje još hiljada dokumenata koje traži EK moglo da kompromituje osjetljive lične podatke koje ne bi bile od koristi za istragu.

Prema riječima izvora, mnogi dokumenti koje zahtijeva Komisija uključuju medicinsku dokumentaciju zaposlenih, informacije o brizi o djeci i podatke povezane s privatnim investicijama i osiguranjem.

Uprkos širokoj i osjetljivoj prirodi opsega dokumenata, EURACTIV navodi da je Fejsbuk spreman da regulatornim tijelima EU pruži informacije koje traže, ali samo tako što bi im dao pristup takozvanim "sobama sa podacima", koje predstavljaju bezbjedno virtuelno okruženje gdje se nalaze osjetljivi ili povjerljivi podaci koje ne mogu da kopiraju ili sačuvaju treća lica koja imaju pristup tim "sobama".

Ipak, prema navodima dva izvora, Komisija je odbacila takav prijedlog i tražila da joIzuzetno široka priroda zahtjeva Komisijej budu predate kopije dokumenata.

Fejsbuk je zbog toga odlučio da na zahtjev Komisije podnese žalbu Opštem sudu EU 15. jula, tvrdeći da zahtjevi prevazilaze nadležnosti istrage i da nisu srazmjerni potrebama istrage.

" znači da bi se od nas zahtijevalo da predamo pretežno nerelevantna dokumenta koja nemaju nikakve veze sa istragama Komisije", saopštio je 27. jula Tim Lemb, savjetnik za konkurenciju u Fejsbuku.

"Smatramo da te zahtjeve treba da razmotre sudovi EU", naveo je.

Portparol EK je saopštio da će to tijelo "braniti svoj slučaj na sudu" i da je u toku istraga "potencijalno nekonkurentnog ponašanja Fejsbuka".