umjetnik Zalait ga predstavio kao hedonistu

Statua Netanjahua osvanula u Tel Avivu kao simbol kraja demokratije Izraela

Mnogi kritičari optužuju Netanjahua da je pogazio demokratske tradicije Izraela

2641 pregleda 1 komentar(a)
Benjamin Netahjahu, Foto: ap
Benjamin Netahjahu, Foto: ap

Na glavnom trgu u Tel Avivu jutros, poslije protesta u tom gradu, osvanula je statua premijera Izraela Benjamina Netanjahua u prirodnoj veličini za koju umjetnik kaže da simbolizuje "posljednju večeru izraelske demokratije".

Netanjahu je predstavljen kako uživa u obilnom obroku za stolom dugim deset metara, punim tacni sočnog voća, svežnjeva novca, praznih boca pića i cigara, što predstavlja aluziju na skupe poklone koje je Netanjahu dobijao od bogatih pristalica i zbog čega je, između ostalog, protiv njega pokrenut krivični postupak.

Izraelskog lidera, čiju ostavku proteklih nedjelja zahtijevaju hiljade ljudi, ne samo zbog suđenja, već i radi lošeg odgovora na krizu nastalu zbog pandemije koronavirusa, umjetnik Itaj Zalait je predstavio kao hedonistu koji nema dodira s običnim ljudima.

Mnogi kritičari optužuju Netanjahua da je pogazio demokratske tradicije Izraela jer neće da se povuče uprkos suđenju za korupciju i pribjegava vanrednim ovlašćenjima pod izgovorom da se bori protiv novog virusa.

Zalait je u intervjuu prošle nedjelje u svom studiju rekao šta debeljuškasti, raspojasani lider u tamnom odelu, sa crvenom kravatom i velikom tortom ispred sebe, sam za stolom, predstavlja.

"Imate premijera Izraela koji sjedi na sredini stola i grabi i sisa sam svu tu obilnu hranu. Sada je praktično završio taj obrok i u fazi je slatkiša što je aluzija na posljednje minute kada mi možemo uraditi nešto da spasimo demokratiju Izraela", rekao je Zalait, ocijenivši značaj svog djela u vrijeme kada je naglo skočio broj nezaposlenih i izraelske porodice jedva sastavljaju kraj s krajem jer su restrikcije uvedene zbog pandemije izazvale ekonomsku krizu.

Ovo međutim nije prvi put da je Zalait izložio statuu nekog od izraelskih lidera da izrazi svoje mišljenje.

Prije dvije godine napravio je statuu Miri Regev, tadašnje ministarke kulture u dugoj bijeloj haljini kako zuri u ogledalo.

To je bio protest zbog poziva ministarke da se donese zakon kojim se zahtijeva da umjetnici pokažu lojalnost državi.

Prije toga je napravo zlatnu statuu Netanjahua da bi ismijao idolatriju mnogih Izraelaca prema premijeru koji je već dugo na vlasti.